Obavijesti

News

Komentari 81

Državnim službenicima ocjene od 1 do 5 i plaća prema učinku

Državnim službenicima ocjene od 1 do 5 i plaća prema učinku
1

Službenici bi se ocjenjivali od jedan do pet, kao u školi. Ocjene bi bile jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i za mogući otkaz

VIDEO

U svom prijedlogu reforme državne uprave saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić razradila je sustav upravljanja plaćama i vrednovanja rada državnih službenika koji predviđa povećanje, odnosno smanjenje plaće, ovisno o rezultatima rada, piše tportal

Dalić predlaže da se plaće određuju isključivo temeljem ocjena radnog učinka, a sustav procjene radne učinkovitosti bazirao bi se na unaprijed definiranim i, gdje god je to moguće, mjerljivim ciljevima i rezultatima rada. 

Državni službenici ocjenjivali bi se ocjenama od jedan do pet. Ocjene bi bile jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i za mogući otkaz. 

Sustav predviđa 12 platnih razreda i unutar svakog razreda 12 platnih stupnjeva. Službenici koji bi dobili dvije uzastopne ocjene 'izuzetan', tri uzastopne ocjene 'primjeran' ili pet uzastopnih ocjena 'dobar' prešli bi u viši platni razred i dobili odgovarajući rast plaće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, da ne bi bilo zabune, neće svi moći biti odlikaši. Sustav predviđa ograničenje broja službenika koji mogu biti ocijenjeni ocjenom 'izuzetan' (šest posto zaposlenih) i primjeren (12 posto zaposlenih). Time bi se, smatra Dalić, dodatno motivirali službenici na konkurenciju u cilju povećanja kvalitete rada.

U slučaju dobivanja najniže pozitivne ocjene, 'zadovoljava', službeniku bi se smanjila plaća, a ako bi dobio negativnu ocjenu, zaradio bi otkaz. 

Ovakav sustav ocjenjivanja podrazumijeva ukidanje postojećih dodataka, poput dodatka na staž, koji nemaju veze s radnim učinkom. 

Sindikati: To je podgrijana juha

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika naveli su za tportal da Martina Dalić 'prodaje podgrijanu juhu koju nije sama skuhala'. Kažu da su ta ista predložena rješenja još 2009. prošla prvo čitanje u Saboru u obliku prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika. Međutim, Zakon nikad nije ugledao svjetlo dana, i to baš za vrijeme trajanje Vlade u kojoj je Dalić bila ministrica financija, navodi sindikat.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!