Obavijesti

News

Komentari 80

Dubrovnik zbog korone očekuje 30 mil. kuna manje do lipnja

Dubrovnik zbog korone očekuje 30 mil. kuna manje do lipnja
2

SAD su izdale preporuku da se ne putuje kruzerima, a Italija je u karanteni. To će znatno utjecati. Čak 70 posto kruzera koji dotiču Dubrovnik stiže iz Venecije, rekao je Mato Franković

VIDEO

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je u utorak da će zbog koronavirusa u prvih šest mjeseci u dubrovačkoj gradskoj blagajni biti 30 milijuna kuna manje te da bi sezona - ako se ne zaustavi epidemija - mogla biti 30 do 40 posto lošija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:14

Franković je rekao kako u ovom trenutku nema otkazivanja rezervacija, ali na internetskim servisima interes za smještaj pao je za 80 posto. Osim toga, najugroženije je tržište kruzera.

- SAD su izdale preporuku da se ne putuje kruzerima, a Italija je u karanteni. To će znatno utjecati. Čak 70 posto kruzera koji dotiču Dubrovnik stiže iz Venecije. Dakle, od njih ništa. Doduše, broj otkaza nije enorman, ali postoji. Imamo interes za dodatni booking drugih kompanija u otkazanim terminima. Sad ćemo vidjeti koliki je gospodarski utjecaj kruzera na grad - rekao je Franković.

Dubrovnik: Kruzer "Seven Seas Splendor" na svom prvom putovanju uplovio u grušku luku

Najavio je kako će se gubitak u proračunu dijelom pokriti s 27 milijuna kuna viška iz 2019. godine te rebalansom proračuna u svibnju. Vjeruje kako će se do lipnja stanje s epidemijom ipak poboljšati, nakon čega će ponovno sagledati situaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ako nakon lipnja budemo trebali dodatno rezati, najprije ćemo odustati od kapitalnih projekata. Uz to, svjesni smo da će gospodarstvenici do lipnja znatno usporiti svoju aktivnost pa ćemo promisliti i o eventualnoj mogućnosti financijskih ušteda kako bismo im pomogli, prije svega kroz odricanje dijela poreza na potrošnju, ali i naplate zaustavljanja autobusa i javnih površina. Tu očekujemo i od Vlade RH određeni paket mjera. Imamo sreću da su nam i inače prihodi manji u prvom dijelu godine - izjavio je Franković.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice Ana Hrnić rekla je kako zasad nema otkazivanja rezervacija za srce sezone.

Novi slučaj zaraze u Istri: 14. oboljeli od korona virusa
Novi slučaj zaraze u Istri: 14. oboljeli od korona virusa

- Veći kongresi u hotelima odgađaju se za jesen, a neki i otkazuju. Još čekamo svibanj. Situacija se svakodnevno mijenja. Dok imamo zračne linije s određenih tržišta, računamo na te goste. Nakon uskrsnih blagdana znat ćemo pravi učinak epidemije i imat ćemo konkretne brojke - istaknula je Hrnić.

Član Turističkog vijeća dubrovačke Turističke zajednice Stanko Ljubić rekao je kako je booking do 45 posto lošiji nego u isto doba lani, ali za koji postotak bolji od konkurentskih zemalja.

Božinović: Zatvaranje škola i fakulteta trenutno nije opcija
Božinović: Zatvaranje škola  i fakulteta trenutno nije opcija

- Sve se promijenilo nakon pojave virusa u Italiji. Treba nam plan B, prije svega kroz štednju. Glavna sezona će donekle biti popunjena, ali sve ovisno o razvoju situacije. Bit će jako teško vratiti se, a sve trebamo napraviti da sačuvamo postojeća radna mjesta.  Najgori scenarij bi bio podijeliti otkaze - zaključio je Ljubić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca