News

Komentari 9

'Duhovnog vođu' Al Qaede za Europu pustili su iz zatvora

'Duhovnog vođu' Al Qaede za Europu pustili su iz zatvora

Abu Qatada (51) je posljednjih šest godina proveo u zatvoru na temelju britanskog protuterorističkog zakona. Smatrali su ga desnom rukom Osame bin Ladena

Iz zatvora u Velikoj Britaniji na slobodu je izašao jordanski radikalni klerik Abu Qatada (51). Jordanca, kojeg su svojedobno smatrali desnom ruku Osame bin Ladena, pustili su iz zatvora jer je sud njegovo zatvaranje proglasio nezakonitim. Njegova majka Aisha smatra da bi ga trebali protjerati iz Velike Britanije. 

- Predugo ga nije bilo. Želimo da se vrati doma i da mu se ovdje sudi. Ne zna zašto ga Britanci toliko zadržavaju - rekla je Qatadova majka za Daily mail

Qatada će morati biti 22 sata u kućnom pritvoru, nosit će elektroničku narukvicu preko koje će ga nadzirati te neće smjeti ići u džamiju, a onemogućit će mu i pristup internetu i mobitelu. Zabranili su mu da kontaktira bilo koga tko je u vezi s Al Qaedom. 

Qatada se protivi izručenju Jordanu gdje su ga u odsutnosti osudili za terorizam. Britanske vlasti najavile su da će svim sredstvima nastojati da ga se ipak izruči. 'Duhovnog vođu' Al Qaede u Europi zatvorili su na šest godina temeljem britanskog protuterorističkog zakona iz 2002. Britanci tvrde da su snimke njegovih propovijedi našli u stanu troje ljudi koje su izvele napada 11. rujna na New York. 

Najčitaniji članci