Obavijesti

News

Komentari 46

Đukanović pao nakon 30 godina vlasti: Poštujem rezultat koji je postigla oporba

Đukanović pao nakon 30 godina vlasti: Poštujem rezultat koji je postigla oporba
1

Prema podacima Centra,  DPS ima 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri. Po tri mandata imali bi Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka

VIDEO

Temeljem 95 posto obrađenih glasačkih listića, crnogorski Centar za monitoring potvrdio je u ponedjeljak rano ujutro da oporba ima većinu mandata u crnogorskom parlamentu, te da Đukanovićeva Demokratska partija socijalista nakon 30 godina ide u oporbene klupe.

Prema podacima Centra,  DPS ima 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri. Po tri mandata imali bi Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka, dva SDP i dva mandata dvije liste albanskih partija.

Preliminarni rezultati: Nakon tri desetljeća, Đukanović izgubio
Preliminarni rezultati: Nakon tri desetljeća, Đukanović izgubio

Kad se sve zbroji, tri oporbene koalicije imaju 41 mandat, a ako bi se tome pridodaju i dva mandata SDP-a Ranka Krivokapića, koji je posljednje četiri godine proveo u oporbi, nakon što se 2016. godine  sukobio sa Đukanovićem i napustio vladajuću koaliciju u kojoj je bio punih 18 godina, ispada da oporba ima jaku većinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi sljedeći korak, koji najavljuju čelnici oporbe,  bit će formiranje ekspertne vlade koja bi Crnu Goru vodila do izlaska iz gospodarske krize. U prvim govorima nakon proglašenja pobjede tu ideju podržali su čelnici sve tri koalicije.  

Politički analitičar Miloš Bešić rekao je, gostujući u izbornoj noći na Televiziji Vijesti, da je Đukanović izgubio vlast zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i sukoba sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koja je  pod motom "ne damo svetinje" mobilizirala vjernike, te je organizirala masovne prosvjede protiv tog zakona.

Također je sudjelovala u formiranju prosrpske oporbene koalicije "Za budućnost Crne Gore".

To se pogotovo vidjelo kada je nakon proglašenje pobjede, u ponoć, čelnik te koalicije Zdravko Krivokapić došao u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje ga je dočekao mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije, dok su njihovi pristaše u okolici hrama slavili pobjedu oporbe.

Navedeni zakon je, prema vjerovanju SPC-a,  paravan crnogorske države za otimanje crkvene imovine, manastira i crkava.  

Predsjednik Crne Gore i čelnik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović rekao je u prvom obraćanju nakon parlamentarnih izbora da poštuje rezultat koji je postigla oporba, te je priznao da za sada njegova partija, sa tradicionalnim koalicijskim partnerima, nema većinu u tamošnjoj skupštini.

Nikad veći odaziv na izborima, predsjednik Đukanović očekuje pobjedu europskih snaga...
Nikad veći odaziv na izborima, predsjednik Đukanović očekuje pobjedu europskih snaga...

- Još uvijek pristižu rezultati i teško je reći što je pouzdana informacija. S koalicijskim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkih mjesta i dalje traje - rekao je Đukanović, istaknuvši da je obrađeno preko 90 posto glasova.

Naglasio je i da će sačekati konačne rezultate Državne izborne komisije, dodavši da će poštovati njihove rezultate.  

- Naša partija je tokom svog ukupnog postojanja na političkoj sceni izgradila profil građanske partije, koja se bori za multietničko društvo i europski sistem vrijednosti. Mislimo da smo tokom prethodnih godina napravili iskorak, da je Crna Gora postala svjetionik na Zapadnom Balkanu i nadam se da će tako ostati i da će Crna Gora ostati stabilna država - priopćio je Đukanović.

Crnogorska oporba ranije je proglasila pobjedu na parlamentarnim izborima, na kojima su prema preliminarnim podacima Centra za monitoring/CEMI/, tri oporbene koalicije "Za budućnost Crne Gore" koja je okupljena oko prosrpskog Demokratskog fronta , te "Mir je naša nacija" i  "Crno na bijelo", okupljene oko građanskih partija Demokrate i URA, osvojile  42 mandata u crnogorskom parlamentu od ukupno 81.

Milo Đukanović bio je crnogorski premijer u četiri mandata (1991—1993, 1993—1996, 1996—1998; 2003—2006; 2008—2010; 2012—2016), a predsjednik Crne Gore u dva mandata (1998—2002), kao i u aktualnom mandatu koji je počeo u travnju 2018. godine.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag