Obavijesti

News

Dva tjedna, dva grada te čak 21 sportski događaj

Dva tjedna, dva grada te čak 21 sportski događaj
5

Europske sveučilišne igre - najveći događaj hrvatskog i europskog akademskog sporta

Odborjavamo zadnje dane do najvećeg sportskog događaja u povijesti Hrvatske – Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016.

Najbolje od hrvatske i europske akademske sportske mladosti, oko 5000 natjecatelja iz 41 zemalje i sa 403 sveučilišta okupit će se od 12. do 25. srpnja u Hrvatskoj i stvoriti neizbrisive uspomene. Za usporedbu na velikoj Univerzijadi  1987. u Zagrebu je bilo otprilike 3800 natjecatelja.

Nasljeđe ESI 2016.

Europske sveučilišne igre će u Hrvatskoj iza sebe ostaviti uređeni sustav sveučilišnog sporta, a osim toga će ostati i obnovljeni, odnosno novoizgrađeni studentski domovi, čime se značajno povisuje studentski standard, a obnova sportskih borilišta koristit će i široj društvenoj zajednici.

Dok su po broju sudionika, sportaša i volontera, Europske sveučilišne igre usporedive s kontinentalnim igrama poput Europskih igara ili Commonwealth igara organizaciju čini relativno malo ljudi, ali s organizacijskom strukturom i odgovornostima usporedivima s Olimpijskim igrama u Londonu.

Od kandidature do Igara

Mali organizacijski tim ESI 2016 za Igre se priprema već tri  godine, od trenutka kada je Hrvatska u Ljubljani, 1. lipnja 2013., dobila kandidaturu za Igre pobijedivši protukandidata – portugalski grad Coimbru.

Dva tjedna, dva grada – 21 sport

Organizatori ponosno ističu kako će po prvi puta upravo na Europskim sveučilišnim igrama parasportaši natjecati zajedno s drugim sportašima.

U dva grada domaćina natjecatelji će se natjecati u čak dvadesetjednom sportu i dva para sporta.

U Zagrebu će se tako održavati natjecanja u sljedećim sportovima: badminton, košarka, odbojka na pijesku, bridž, šah, nogomet, futsal, golf, karate, veslanje, ragbi7, sportsko penjanje, stolni tenis, stolni tenis za osobe s invaliditetom, tenis, odbojka.

U Rijeci će se održavati natjecanja u sljedećim sportovima: košarka 3x3, rukomet, judo, plivanje, plivanje za osobe s invaliditetom, taekwondo, vaterpolo.

Besplatan ulaz na natjecanja i poziv građanima

Ulaz na sva natjecanja je besplatan, pa organizatori pozivaju sve građane da dođu navijati za naše ekipe ali i pokažu dobrodošlicu gostima iz Europe.

Bit će to ujedno i jedinstvena prilika za promociju hrvatske kulture i turizma  na međunarodnoj sceni.

Svečanosti otvaranja i zatvaranja

Svečano otvaranje Europskih sveučilišnih igara održat će se će 13. srpnja na stadionu Mladost u Zagrebu, a ceremonija zatvaranja 25. kolovoza na Korzu u Rijeci. 

Građane Zagreba i Rijeke i njihove goste očekuje i bogat popratni zabavni program koji će unjeti posebnu živost na ulice dva grada domaćina tih vjerujemo nezaboravnih ljetnih dana.

Kako teku posljednje pripreme i kojim se događajima Zagreb i Rijeka ZAG-RI-javaju osim na službenoj stranici, pratite i na Facebooku, Instagramu@eug2016 i Twitteru Igara uz #EUG2016. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a