Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
78 komentara

Dvije Hrvatice pokrali s lažnih Face profila američkih vojnika

Obje žene koje su prevarili američki vojnici imaju oko 60 godina i u mirovini su. Jednu su oštetili za novčani iznos od oko 8000 kuna, dok su od druge uspjeli izmamiti oko 180.000 kuna

FILE PHOTO: A man is silhouetted against a video screen with an Facebook logo as he poses with an Samsung S4 smartphone in this photo illustration taken in the central Bosnian town of Zenica
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
78 komentara

Unatrag šest mjeseci na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske zabilježena su dva slučaja prijevare žena koje imaju oko 60 godina, i to od nepoznatih počinitelja korisnika lažnih profila na Facebooku, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negdje na misijama u svijetu, piše dnevnik.hr

U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju sa ženama, slali im slike sebe u vojnim odorama i sa misija, navodili da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti s njima. Žene su im uskoro povjerovale.

Navodili bi da imaju veću količinu novca, koju nemaju gdje držati kod sebe i htjeli bi taj novac negdje poslati a da izbjegnu carinu. predložili su ženama da njima paketom pošalju taj veliki novčani iznos, priopćila je policija.

Tražili stalno sve više i više novaca

Nepoznati počinitelji doveli su ih u zabludu navodeći da one trebaju platiti određeni novčani iznos kako bi se paket uopće mogao poslati te su im poslali podatke na koje račune trebaju uplatiti novac. Žene su uplatile veće novčane iznose, s time da je jedna uplatila novac preko Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljeni joj IBAN račun u Torinu u Italiji.

Prva žena nakon što je uplatila prvi novčani iznos više nije htjela plaćati, iako ju je počinitelj navodio da treba platiti još novca jer je pokraden i sakuplja novac te ne može sam platiti sve što treba.

Druga je žena nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je ona na zamolbu nepoznatog počinitelja i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati joj je počinitelj blokirao profil na Facebooku.

Obećali i zajednički život

Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 8000 kuna, dok je druga oštećena za novčani iznos od oko 180.000 kuna.

U oba se slučaja radilo o ženama koje žive same, koje su u mirovini te su u oba slučaja počinitelji obećali ženama da će doći u posjet njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život s oštećenom.

Policija upozorava građane, posebice one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lako napraviti, jer su slike američkih vojnika lako dostupne na internetu te da ne prihvaćaju takve osobe kao prijatelje na Facebooku, a posebice da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevara na društvenim mrežama.

Kriminalistička istraživanja obaju kaznenih djela još uvijek su u tijeku.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message