Obavijesti

News

Komentari 44

Promatrači: Sad je jasno da se Turska ne može pridružiti EU

Promatrači: Sad je jasno da se Turska ne može pridružiti EU
5

Referendum u Turskoj nije održan u skladu s europskim standardima, zaključila je u ponedjeljak zajednička promatračka misija OESS-a i Vijeća Europe

VIDEO

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u ponedjeljak je poručio međunarodnim izbornim promatračima da trebaju "znati gdje im je mjesto" nakon što su kritizirali referendum kojim su mu proširene ovlasti. 

Erdogan je ispred predsjedničke palače u Ankari poručio okupljenim pristašama da su s rezultatima nedjeljnog referenduma završile sve rasprave o promjeni ustava i stvaranju izvršnog predsjedništva. Sad će započeti provedba reforma, počevši s pravosuđem, rekao je turski čelnik. 

Izborno povjerenstvo objavilo je neslužbene rezultate koji pokazuju da je 51,4 posto glasača podržalo tu najveću izmjenu turske politike od osnivanja moderne turske države u dvadesetim godinama prošlog stoljeća.  Europski promatrači smatraju kako nedjeljni referendum nije zadovoljio međunarodne demokratske standarde. 

Erdogan je istaknuo kako nije "vidio, čuo ili priznao" izvještaje promatračke misije Organizacije za europsku suradnju i razvoj (OSCE), te je dodao kako su se neke europske države protivile ustavnim promjenama više od turske oporbe. 

Obvezao se i da operacija "Štit Eufrata" kojom je turska vojska ušla u sjevernu Siriju neće biti posljednja akcija te vrste u regiji nego prvo, te da će Ankara provoditi koliko god vojnih operacija bude potrebno u borbi protiv terorizma. 

Promatrači: Sad je jasno da se Turska ne može pridružiti EU

Referendum u Turskoj nije održan u skladu s europskim standardima, zaključila je u ponedjeljak zajednička promatračka misija OESS-a i Vijeća Europe, a izvjestiteljica Europskog parlamenta za Tursku rekla je da pristupni pregovori između te zemlje i EU-a moraju biti suspendirani ako se usvojeni paket reformi provede bez izmjena. 

"Referendum je održan u nejednakim uvjetima jer dva tabora u kampanji nisu imala jednake mogućnosti", rekao je Cezar Florin Preda, član promatračke misije i šef izaslanstva Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

S njim se složila Tana De Zulueta, šefica izaslanstva OESS-a.

"Referendum je održan u političkom okruženju u kojemu su ograničene temeljne slobodne važne za istinski demokratski proces zbog izvanrednog stanja i dvije strane nisu imale jednake mogućnosti da izlože svoja stajališta biračima".

"Naknadne promjene u prebrojavanju glasova onemogućile su mjere opreza protiv prijevara", kazao je Preda aludirajući na odluku Središnjega izbornog povjerenstva da prizna glasačke listiće bez pečata.

"Ne govorimo o prijevarama jer o tome nemamo nikakvih informacija", rekao je on, dodavši da to pitanje ne spada u njihovu nadležnost.

Prema promatračkoj misiji, osim nejednakih mogućnosti i ograničenja temeljnih sloboda, kampanju za referendum je obilježilo i jednostrano medijsko praćenje.

Pristupni pregovori između Turske i Europske unije moraju biti suspendirani ako se reforme odobrene na turskom referendumu provedu bez izmjena, izjavila je izvjestiteljica Europskog parlament za Tursku Kati Piri.

"Jasno je da se zemlja ne može pridružiti EU-u s ustavom koji ne poštuje razdvajanje ovlasti i nema ravnotežu vlasti", rekla je Piri u izjavi objavljenoj na svojoj internetskoj stranici.

Turkish President Tayyip Erdogan with his wife Emine greet supporters near Tarabya mansion in Istanbul,

"Ako se taj paket (reformi) provede bez izmjena, to će morati dovesti do formalnog suspendiranja pristupnih pregovora s EU-om. Nastavak razgovora o integraciji Turske u Europu u sadašnjim okolnostima postao je lakrdija", napisala je.

Turci su na nedjeljnom referendumu tijesnom većinom, s nešto više od 51 posto, podržali ustavne promjene kojima se šire ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana. Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP. O njima se odlučivalo na referendumu jer nisu dobile dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Erdogan tvrdi da time želi osigurati stabilnost i gospodarski rast, dok kritičari smatraju da želi apsolutnu vlast.

Reakcije iz Europe na rezultat referenduma bile su opreznije.

Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan celebrate in Istanbul

Njemačka kancelarka Angela Merkel i vice kancelar i ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavili su da bi predsjednik Recep Tayyip Erdogan trebao "uspostaviti dijalog pun poštovanja sa svim političkim i društvenim snagama".

Također su rekli da njemačka vlada priznaje preliminarne rezultate referenduma, ali da još čeka procjenu OESS-a.

Francuska vlada smatra da bi vrijednosti i obaveze koje Turska ima kao članica Vijeća Europe trebale "nagnati njezinu vladu na otvoren i pošten dijalog sa svim dijelovima političkog i društvenog života", priopćeno je iz Elizejske palače. 

Ured predsjednika Francoisa Hollande navodi da je "na Turcima i samo na njima da odluče o tome kako će organizirati svoje političke institucije, ali objavljeni rezultati pokazuju da je tursko društvo podijeljeno glede planiranih dubokih reformi".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak novinarima da se rezultati turskog referenduma moraju poštovati jer se radi o unutarnjoj stvari Turske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca