Obavijesti

News

Komentari 0

Dvojba u Bundestagu: Je li za blokade u BiH kriv Izetbegović?

Dvojba u Bundestagu: Je li za blokade u BiH kriv Izetbegović?

Izvjestitelj Bundestaga za BiH, SPD-ov zastupnik bosanskohercegovačkih korijena Adis Ahmetović, kazao je ranije kako žele jasno identificirati odgovorne za sadašnje probleme u BiH

VIDEO

Njemački parlament bi do kraja lipnja ili početkom srpnja trebao razmatrati i usvojiti rezoluciju o BiH koju predlažu zastupnici vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskom partijom (SPD) no još postoje prijepori o tome hoće li izrijekom biti prozvana tri "etno-nacionalna" lidera ili samo neki od njih.

Rezolucija iza koje bi trebali stajati SPD, Liberali (FPD) i Zeleni ima za cilj istaknuti novi odnos vlade kancelara Olafa Scholza prema BiH odnosno potrebu da se otklone postojeće blokade u toj zemlji i potakne njen napredak na putu ka članstvu u EU.

Izvjestitelj Bundestaga za BiH, SPD-ov zastupnik bosanskohercegovačkih korijena Adis Ahmetović, kazao je ranije kako žele jasno identificirati odgovorne za sadašnje probleme u BiH.

Izetbegović poziva Hrvate na suradnju s Bošnjacima: 'Prijetnja nam je srpski svijet'
Izetbegović poziva Hrvate na suradnju s Bošnjacima: 'Prijetnja nam je srpski svijet'

Na vrhu tog popisa je sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kojega smatra odgovornim zbog secesionističkih aspiracija no odmah uz njega kao problematičan trebao bi biti prozvan i lider HDZ BiH Dragan Čović.

"Dodik i Čović trebaju biti sankcionirani zbog pokušaja da podijele državu", kazao je Ahmetović u intervjuu kojega je ranije dao sarajevskom portalu Klix.

Ahmetovićev stranački kolega i dobar poznavatelj stanja u BiH Josip Juratović samo je djelomice suglasan s nacrtom rezolucije čija je sadržina procurila u medije i u kojoj se izrijekom spominju samo Dodik i Čović.

Juratović smatra kako lider Stranke demokratske akcije (SDA Bakir Izetbegović ne može biti amnestiran od odgovornosti za stanje u zemlji odnosno kako je za to odgovoran barem koliko i lideri druge dvije nacionalne stranke.

U intervju za televiziju N1 kazao je kako se o tome vodi rasprava unutar parlamentarne radne skupine za europska pitanja.

"Trebaju biti tri imena navedena. Dakle, tu se prije svega ističe Dodikov nacionalizam, zatim, nacionalizam Dragana Čovića, ali isto tako i Bakira Izetbegovića. Ahmetović je bio mišljenja da Izetbegović ne treba biti na tom popisu jer on nije secesionist. Međutim, tu nije riječ samo o secesionizmu nego i o nacionalizmu", kazao je Juratović koji je dosljedni kritičar koncepta po kojemu Bosnom i Hercegovinom upravljaju tri nacionalne stranke odnosno njihovi lideri.

Kada su ga iz bošnjačkih političkih krugova optužili da neutemeljeno pokušava izjedačiti odgovornost različitih političara u BiH Juratović je odgovorio kako za njega tu nema puno dvojbi odnosno kako kvalifikaciju "etnički-nacionalist" podjednako koristi za Dodika, Čovića i Izetbegovića.

SDP-ov Bećirović protukandidat Izetbegoviću za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH
SDP-ov Bećirović protukandidat Izetbegoviću za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

"Posvećenost demokratskoj BiH i ravnopravnim građanima širom BiH mi je pri srcu i ne mogu stajati po strani dok se nacionalistima udvaraju. Budućnost je u demokratskoj BiH sa proeuropskom orijentacijom. Za to moramo ojačati demokratske snage i sve nacionalističke snage nazvati onim što jesu: nacionalistima i rušiteljima društvene kohezije", napisao je Juratović na Twitteru.

Nacrt rezolucije za sada je razbjesnio Dodika a Juratovićev pristup političare iz SDA.

Dodik je u reakciji na Twitteru doveo u pitanje pravo Bundestaga da se uopće bavi stanjem u BiH a unaprijed je zaključio kako će prevladati koncept rezolucije koji zagovara Ahmetović odnosno da će Izetbegović biti aboliran.

"Ako već žele da pomognu, neka se ne miješaju u naša unutarnja pitanja. Unaprijed su odlučili da su Srbi i Hrvati krivi za stanje u BiH", napisao je Dodik koji Ahmetovića optužuje za antisrpksu politiku predbacujući mu to što ne vidi nikav problem u izjavama Izetbegovića i "stvaranju islamske države u BiH".

Iz Izetbegovićeve SDA su pak stigle salve osuda na račun Juratovića pa je tako zastupnik te stranke u Zastupničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović ocijenio kako je SDP-ov zastupnik u Bundestagu zapravo odvjetnik Hrvatske i Srbije u nastojanjima da se podijeli BiH.

"Ako je Bakir isto što i Dodik i isto što i Čović, onda on priprema pripajanje dijelova Hrvatske i Srbije Bosni i Hercegovini. Ovo je ista pokvarena politika EU koja je skrivala agresiju govoreći o građanskom ratu u BiH. 30 godina poslije, Juratović isto radi", napisao je Mehmedović u objavi na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava