Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dvoje djece će ipak svjedočiti protiv vjeroučitelja huškača

Roditelji djeteta koje je snimilo Bagarića kako širi govor mržnje na satu vjeronauka kazali su da će njihovo dijete svjedočiti u slučaju da ih pozovu. Roditelji su jednoj učenici također dopustili da svjedoči

Foto: Facebook
91 komentara

Najmanje dvoje djece iz Osnovne škole Matije Gupca u Zagrebu svjedočit će protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića, javlja Index

On je 29. studenog na satu vjeronauka učenicima osmog razreda pričao da bi trebalo ubiti dvojicu bivših predsjednika, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića te bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, veličao ratnog zločinca Ratka Mladića i pogrdno govorio o Srbima i Muslimanima.

UČENICI NEĆE SVJEDOČITI Vjeroučitelju koji je na nastavi pozivao na pokolj neće suditi?

U utorak su se u medijima pojavile informacije da roditelji odbijaju dozvoliti da njihova maloljetna djeca svjedoče. Zbog toga bi se Općinsko državno odvjetništvo moglo naći u problemima u sudskom postupku jer bi sud mogao odbaciti snimku kao nezakonitu, a bez roditeljske dozvole djecu se ne smije ispitivati. 

Međutim, od roditelja čija su djeca bila na satu za vrijeme kojeg je Bagarić pozivao na ubojstva i širio mržnju doznaje se da je samo dio roditelja upitan želi li dozvoliti da njihova djeca svjedoče.

- Nas nitko nije pitao hoće li naše dijete svjedočiti, a hoće ako nas pozovu -  poručili su roditelji djeteta koje je snimilo vjeroučitelja. 

'NJEMU NEMA MJESTA U ŠKOLI!' Vjeroučitelj na nastavi pozivao na vješanje? Divjak je šokirana

Iz razgovora s drugim roditeljima i djecom doznaje se da su roditelji četvero djece odbili dati dozvolu za svjedočenje, a da su jednoj djevojčici dozvolili. Ostale nitko ništa nije ni pitao, tvrde.

Snimku bi mogli odbaciti kao nezakonitu

Općinsko državno odvjetništvo Bagarića sumnjiči za kazneno djelo protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju. Njegov govor snimio je učenik i proslijedio ga Indexu. No, neovlašteno snimanje prema zakonu nije dozvoljeno. Doduše u nekim slučajevima Vrhovni sud takve snimke na kraju priznaje kao zakonite.

No, samo u slučajevima kad se radi o kaznenim djelima iz nadležnosti Županijskih državnih odvjetništava, a ne i općinskih. Nedjelo za koje sumnjiče vjeroučitelja Bagarića spada pod nadležnost općinskog državnog odvjetništva pa će audio-snimka najvjerojatnije biti odbačena kao nezakonit dokaz.

RAVNATELJICA ŠKOLE: 'Nisam vjerovala da vjeroučitelj Bagarić ima gnjusne stavove'

Nakon što se snimka pojavila u javnosti ravnateljica škole Ljiljana Klinger pokrenula je postupak izvanrednog otkaza vjeroučitelju od kojega je on pobjegao na bolovanje. Postupanje vjeroučitelja Bagarića osudila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a od njega se ogradila i Zagrebačka nadbiskupija.

Možda vas zanima i ovo:
Message