News

Komentari 12

Dvojica lovaca u BiH zalutala u minsko polje: Obojica su mrtva

Dvojica lovaca u BiH zalutala u minsko polje: Obojica su mrtva

Glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojske županije kazala je kako je smrt dvojice muškaraca potvrđena nakon što su do njihovih tijela uspjeli doći pripadnici posebnog pirotehničkog tima Civilne zaštite

Dvojica lovaca poginula su u nedjelju kod Zavidovića u središnjoj Bosni kada su zalutali u minsko polje, potvrdila je lokalna policija.

Glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojske županije Aldina Ahmić kazala je kako je smrt dvojice muškaraca potvrđena nakon što su do njihovih tijela uspjeli doći pripadnici posebnog pirotehničkog tima Civilne zaštite.

Intervenirali su nakon dojave o eksploziji a policija istražuje okolnosti ove teške nesreće.

Naišli su na postavljenu protupješačku rasprskavajuću minu kakva se proizvodila u bivšoj Jugoslaviji. Geleri te mine smrtonosni su za ljude na udaljenosti i većoj od 30 metara.

BiH je i četvrt stoljeća nakon rata zemlja u kojoj je veliki dio površine opasan zbog velikog broja identificiranih ali i neobilježenih minskih polja.

Prema podacima državnog Centra za uklanjanje mina (MAC) od 145 općina koliko ih je u BiH u njih čak 118 postoje minska polja iz posljednjeg rata.

Procjena je kako na nešto manje od tisuću četvornih kilometara odnosno nešto ispod dva posto ukupne površine BiH i danas vreba više od 75 tisuća minsko-eksplozivnih sredstava.

Nakon rata u minskim poljima u BiH je s dvojicom lovaca poginulih u nedjelju smrtno stradalo ukupno 619 osoba a više od tisuću ih je ozlijeđeno. Radeći na projektima razminiranja poginula su i 53 pirotehničara.

Najčitaniji članci