News

Komentari 12

Dvojica muškaraca bez dozvola skupila 320 kilograma trpova

Utvrđeno je da su trpove iz mora sakupljali koristeći se ronilačkom opremom bez dozvole za gospodarski ribolov. Trpovi i ronilačka oprema su im oduzeti

Riječka Pomorska policija prekršajno je prijavila dvojicu hrvatskih državljana (37, 50) , koji su bez dozvola skupili 320 kilograma trpova (morskih krastavaca), s kojima su jučer zatečeni u Šilu na otoku Krku, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Utvrđeno je da su trpove iz mora sakupljali koristeći se ronilačkom opremom bez dozvole za gospodarski ribolov. Trpovi i ronilačka oprema su im oduzeti zbog počinjenog prekršaja su novčano kažnjeni, prema odredbama Zakona o morskom ribarstvu,.

Mediji su ovih dana pisali da se trpovi vade za ilegalnu prodaju na azijskim tržištima gdje postižu visoke cijene. Prenose upozorenja stručnjaka da je veliko izlovljavanje na nekim dijelovima Jadrana 90-ih dovelo do nedostatka kisika u podmorju. Trpovi se u Hrvatskoj ne smiju komercijalno iskorištavati od 1. srpnja 2017. prema Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih svojti, ali, kako kažu u WWF Adria, ne postoji kontrola ni monitoring njihove populacije.

Najčitaniji članci