Obavijesti

News

Komentari 3

Dvojica radikalnih islamista osuđeni za pripremanje napada

Njihova meta trebali su biti objekti državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, te zgrada MUP-a Tuzlanske županije

VIDEO

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je osudio dvojicu islamista na četiri odnosno dvije i pol godine zatvora zbog planiranja terorističkih napada 2018. na policiju državne i županijske, tuzlanske policije, izvijestio je portal Detektor koji prati procesuiranja pred državnim  sudom.

Maksim Božić, pravoslavni Srbin koji je prešao na islam, i Edin Hastor, Bošnja musliman, obojica članovi ultrakonzervativnog selefijskog pokreta, proglašeni su krivim za suradnju s neimenovanim osobama kako bi došli do oružja i eksplozivnih naprava.

Kako je sudac Anđelko Marijanović rekao, Božić i Hastor su planirali i pripremali na području BiH teroristički napad, a njihova meta trebali su biti objekti državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, te zgrada MUP-a Tuzlanske županije.

“U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina Božić je sredinom lipnja 2017. zatražio od zaštićenog svjedoka A da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije izvršenja djela. U tu svrhu je u ožujku 2018.  Hastor, znajući da Božić planira izvršenje terorističkog čina i to napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanske županije, osigurao prostorije vlastite obiteljske kuće za potrebe izvršenja terorističkog čina koji su spriječili pripadnici SIPA-e”, naveo je Marijanović.
Zaštićeni svjedok A je svojim iskazom, kako je naveo sudac Marijanović, u cijelosti potvrdio namjeru Božića i Hastora da počine terorističke napade, a iskaz ovog svjedoka poklapa se s iskazima drugih svjedoka.
Uhićeni su u srpnju 2018., a policija je zaplijenila bombe, automatsko oružje, pancirke i drugu vojnu opremu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Radikalni islamski selefijski pokret učvrstio se tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a zagovarali su ga strani borci koji su se dolazili boriti na strani bošnjačke Armije BiH. Zajedno s njima  iz zemalja arapskog zaljeva financiran je dolazak propovjednika koji su zagovarali selefijski oblik Islama. Prema ranijim procjenama sigurnosne agencije u BiH više tisuća njihovih pripadnika predstavlja sigurnosnu prijetnju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina