Obavijesti

News

Komentari 101

Dvojica umrla: Oboljele od raka ‘liječio’ vodicom, neće u zatvor

Dvojica umrla: Oboljele od raka ‘liječio’ vodicom, neće u zatvor
2

Borana Ivasovića koji se obiteljima oboljelih predstavljao kao liječnik i "izmuzao" od njih 311.539 kuna obećavajući ozdravljenje, Općinski kazneni sud proglasio je krivim

VIDEO

Borana Ivasovića (70), stomatologa i teologa, koji se obiteljima oboljelih od raka predstavljao kao liječnik i "izmuzao" od njih 311.539 kuna obećavajući čudesno ozdravljenje, Općinski kazneni sud proglasio je krivim i nepravomoćno ga osudio na godinu dana zatvora. No, zatvorska kazna zamijenjena mu je radom za opće dobro, tako da će za dan zatvora raditi dva sata. U kaznu će mu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 31. ožujka do 25. studenog 2015. godine. Odlučujući o kazni sud je olakotnim cijenio njegovu raniju neosuđivanost, činjenicu da ima petero djece o kojima mora skrbiti, njegovo narušeno zdravlje i primjereno držanje pred sudom.

Epilog je to mučnog suđenja na kojemu su članovi obitelji petero pacijenata koje je Ivasović "liječio" opisivali kako ih je uvjeravao da će njihovim najmilijima biti bolje iako je znao da je njegova "nano titan voda" zapravo neutralna vodena otopina, koja nema baš nikakav učinak na njihovo teško zdravstveno stanje.

Žrtve su bile spremne platiti koliko god traži samo kako bi oni ili njihovi najmiliji ozdravili. Litru “čudotvorne” vode Ivasović je naplaćivao oko 1100 eura, a za jednu kuru liječenja, odnosno deset boca, bilo je potrebno izdvojiti i do 11.000 eura.

- Mali, ti sutra ideš van, ti si zdrav - uvjeravao je Ivasović Ivana G. (26), koji je nakon pet mjeseci borbe s neizlječivim metastaziranim rakom želuca, tog 13. ožujka 2013. godine ležao na bolničkom krevetu toliko oslabljen da je jedva mogao držati glavu uspravno. Sljedećeg dana mladić je bolnicu napustio u lijesu.

- Rekao je da Ivan izgleda dobro, da je 50 posto izliječen samim time kako izgleda,a drugih 50 posto napravit će on i njegov koktel uz božju pomoć - prisjećao se Ivanov otac. Boce s koktelom sinu su na Institutu za tumore davali kriomice jer im je Ivasović rekao da ne govore liječnicima za njegovu terapiju tvrdeći da oni to ne bi odobravali. Ivan je tekućinu u početku grgljao i mućkao u ustima kako bi se napravila pjena i zatim gutao, a kasnije mu je Ivasović počeo koktel injekcijom ubrizgavati u mišiće. Tvrdio je da će nakon uzimanja koktela, Ivan stanice raka izbaciti povraćanjem ili stolicom.

U bolnici je 19. travnja 2013. godine preminuo i Vladimir T. (55), kojemu je Ivasović na sličan način "liječio" metastazirani rak debelog crijeva. Nakon njegove smrti  Ivasović je njegovoj sestri vratio 1200 eura, dok joj je za boce koje su joj ostale nakon bratove smrti govorio neka ih čuva dok on za njih ne nađe kupca sa sličnom dijagnozom. 

Sašu Š. K. Ivasović je "liječio" od ALS-a, koji mu je dijagnosticiran 2011. godine. Riječ je o neizlječivoj bolesti koja s vremenom uzrokuje potpunu nepokretnost udova, govora te na kraju nemogućnost gutanja i disanja radi odumiranja mišića. Kroz period od oko pola godine njemu i njegovoj supruzi prodao je 17 boca za 18.700 eura. I Saša ih je najprije grgljao, a kada su došli u fazu intravenoznog liječenja, Ivasović mu je vrlo teško nalazio vene, koje su često pucale. Kako mu se stanje nije popravljalo, prestali su s uzimanjem boca.

Ivicu Š. Ivasović je uvjerio da mu može pomoći kako bi mu ublažio simptome više kroničnih bolesti od kojih boluje. Između ostalog pretrpio je nekoliko moždanih udara, obolio je od dijabetesa i imao je tumor štitnjače. Od karcinoma se izliječio i prije nego je upoznao Ivasovića. Uvjerio ga je da nakon njegovih koktela više neće morati piti terapiju koju mu je propisala liječnica te da mu ne može reći više jer je njihov sadržaj tajna. Isporučio mu je 12 boca neodređenog okusa i mirisa, koje je prvo grgljao, potom dobivao injekcijama u mišiće te na kraju kateterima u anus i penis. "Liječenje" kateterima trajalo je svega nekoliko dana jer su cjevčice stalno ispadale iz otvora, a ubrzo nakon toga osjetio je bol u donjem dijelu trbuha te završio u bolnici s teškom upalom debelog crijeva. 

Za majku Katu M. koja je bolovala od metastaziranog raka grlića maternice kćer je od Ivasovića nabavila dvije boce koktela. Boce je poštom poslala majci u Slavoniju, no nakon što joj je javila da od "lijeka" nema nikakve koristi, nije ga dalje naručivala.
Optužnica ga je teretila i da je 10 boca svog koktela prodao Rudolfu B., oboljelom od raka gušterače, no u odnosu na ovo djelo Ivasović je nepravomoćno oslobođen.

U svojoj obrani Ivasović je naveo da se kao stomatolog i teolog u radu vodio dvjema knjigama: jedna je "Vaše tijelo vapi za vodom", a druga je "Biblija".

- Obje knjige govore o dva tekuća organa u ljudskom tijelu, vodi i krvi i to prevladava u mom svjetonazoru - objašnjavao je optuženi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa