Obavijesti

News

Komentari 28

Dvostruki agenti: Ovi poznati špijuni zapravo su bili izdajice

Rusi i Amerikanci su u vrijeme Hladnog rata pokušavali otkriti tajne jedni drugih. Tada je bilo puno špijunaže i initriga i to je doba stvorilo neke od najpoznatijih špijuna...

VIDEO

Tijekom tzv. Hladnog rata Sjedinjene Američke Države i Rusija su bile očajne u namjeri da otrkiju tajnu one druge. Tada je bilo puno špijunaže i intriga te je to doba stvorilo neke od najpoznatijih špijuna u povijesti.  

Djelatnik CIA-e radio za KGB?

Amerikanac Philip Burnett Franklin Agee je radio za CIA-u nešto više od deset godina i kasnije je napisao knjigu o tome. CIA-i se pridružio 1957. i radio je u Washingtonu, Ekvadoru, Urugvaju i Meksiku. Nakon što je otišao u mirovinu, okrenuo se protiv CIA-e i počeo je otkrivati agente koji su bili na tajnim zadacima u svijetu. Zbog njega je američki Kongres morao uvojiti zakon 1982. godine. Prema tom zakonu otkrivanje identiteta agenta koji više nisu u službi je nelegalno. Agee je umro 2008. godine, a pred smrt su ga optužili da je 1973. godine prenosio informacije KGB-u. On je negirao da je ikada radio za KGB, a prava istina se i dalje ne zna. 

Izdao zbog osobnih razloga

Adolf Tolkačev nije podržavao komunistički režim u Rusiji i imao je osobne motive za objavljivanje svoje špijunaže. Ruska vlada mu je 1930. godine ubila punicu, a tast mu je zatvoren za vijeme Staljinovih čistki. Tolkačev je počeo kao inženjer elektronike, Godine 1977. počeo je tražiti sastanke s američkim diplomatima. CIA je ignorirala njegove pokušaje zbližavanja jer su mislili da im KGB podmeće. Ipak, uspio je steći povjerenje i pomogao je Amerikancima da upoznaju planove KGB-a. Dao im je informacije o novom sovjetskom oružju i uštedio im je velike novce. Na kraju je pogubljen zbog špijunaže 1986. godine.  

Odavao nuklearne tajne

Nijemac Emil Julius Klaus Fuchs je pobjegao u Veliku Britaniju tijekom uspona Hitlera 1930. godine. Ubrzo je dobio britansko državljanstvo i pripremao je doktorat iz fizike. Počeo je raditi za britanski pogram za razvoj atomske bombe i otišao je u SAD gdje je radio na projektu Manhattan odnosno na razvoju nukelarnog oružja tijekom Drugog svjetskog rata. Godine 1950. optužen je da je Sovjetima predao tajne informacije. Priznao je i uhićen je. Osuđen je na 14 godina zatvora i oduzeli su mu britansko državljanstvo. Proveo je devet godina u zatvoru, a onda se vratio u Njemačku. U Rossendorfu je bio direktor u institutu za nuklearno istraživanje. Tamo je radio do 1979. godine. Umro je 1988. godine.   

Trebao je novac zbog razvoda

Amerikanac Aldrich Hazen Ames radio je za CIA-u 30 godina. I njegov je otac radio za istu agenciju. Amesov je posao bio da pretvori Sovjete u špijune CIA-e. Iako se znalo da ima problema s alkoholom i iako je dobivao loše kritike, Ames je ipak unaprijeđen u šefa kontraobavještajne službe. Razveo se od supruge i zapao je u velike financijske poteškoće. Očajno je htio zaraditi novac pa je počeo nuditi povjerljive informacije za veliki novac. Gotovo 10 godina od Sovjeta je uzimao novce. Uhitili su ga 1994. godine i služi doživotnu kaznu zatvora. 

Sovjeti ih nisu voljeli

Krug špijuna s Cambridgea činili su Kim Philby, Donald Duart Maclean, Guy Burgess i Anthony Blunt. Sumnjalo se da grupa ima još članova. Riječ je o studentima na sveučilištu 1930-ih godina. Nakon što su diplomirali postavljeni su na visoka obavještajna mjesta u britanskom parlamentu. Većina njih je podržavala konzervativne i antikomunističke stavove, ali su zapravo Sovjetima prenosili povjerljive informacije. Nisu to radili zbog novaca već zato što su vjerovali u sovjetsku ideologiju. Njihovi sovjetski kolege ih ipak nisu baš voljeli. Kada su 2014. objavljeni arhivski dokumenti, pokazalo se da su ih Sovjeti smatrali "pijancima koji baš ne znaju dobro čuvati tajne".    

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina