Obavijesti

News

Komentari 174

E, to su mame! Uz petero djece i svu stoku, stigne još i heklati

E, to su mame! Uz petero djece i svu stoku, stigne još i heklati
6

Ova majka petero djece vlasnica je OPG-a Dijanek s 50 hektara zemlje, koju obrađuje, a u staji ona i suprug Mišo (46) imaju oko 50 ovaca, dvije koze i pet konja te perad i svinje

VIDEO

Petrina Dijanek (36) iz Zrinskog Topolovca predstavnica je Bjelovarsko-bilogorske županije za najuzorniju seosku ženu u Hrvatskoj.

Ova majka petero djece vlasnica je OPG-a Dijanek s 50 hektara zemlje, koju obrađuje, a u staji ona i suprug Mišo (46) imaju oko 50 ovaca, dvije koze i pet konja te perad i svinje za vlastite potrebe. Tu je i hektar vinograda, koji traži veliki angažman. Njezin dan počinje prije nego što i pijevci počnu kukurikati. Petrina ustaje u 5 sati kako bi stigla ispuniti sve svoje obaveze. Hobi joj je heklanje, kojem se posveti prije spavanja, koliko god bila umorna. Nekad hekla samo 15 minuta, ali i to joj je, kaže, dovoljno.

- Imam dvije ljubavi. Brojnu obitelj i izradu rukotvorina. Heklanje mi je najbolji odmor - priznaje Petrina.     

Za Kristinu (19), Kristijana (17), Josipa (16), Antonija (14) i Martinu (9) Petrina priprema doručak već u 6.15 sati. Servira im bijele žgance sa slaninom ili rezance s vrhnjem.

Nakon toga Kristina, koja je slastičarka, odlazi na posao, a ostala djeca idu u školu. Petrina odlazi u staju nahraniti životinje.

U tome joj nekad pomaže suprug, ali najčešće to radi sama. Na taj posao utroši i po 40 minuta. U 10 sati vraća se kući kako bi pripremila namirnice za ručak. Skuha ga njezina svekrva jer Petrina mora žuriti dalje, u polje sa suprugom. Prije napornog rada u polju Petrina i suprug drugi put doručkuju kako bi mogli izdržati sav napor. Pečena slanina i jaja su gotovo obavezni. Kuću tad ostavlja u sigurnim rukama svekrve, za koju uvijek može garantirati da će napraviti najukusniji ručak.

najuzornija

Dijaneki za ručak pojedu oko pet litara juhe, domaće pile od dva kilograma te još dvije kile drugog pečenog mesa. Prilog je najčešće krumpir, kojeg ogule oko četiri kilograma, i “brdo” salate. Ako nije krumpir, onda je prilog riža s umakom od gljiva. I riže potroše gotovo cijelu kutiju za jedan obrok. Dnevno pojedu kilogram i pol kruha, koji sami peku. Petrina u 16 sati ponovno ide u staju kako bi nahranila životinje. Na kraju mora i počistiti staju, a u tome joj nekad pomaže i sin Antonio (14). Za večeru priprema sve što djeca požele.

- Najčešće me mole da im ispečem palačinke. Za to moram pripremiti oko pet litara smjese i u tome mi pomaže svekrva. Palačinke mažemo medom i pekmezom. Za djecu mi ništa nije teško napraviti - otkrila je hrabra majka. U 20.30 sati napokon slijedi odmor.

najuzornija

Dok se djeca redaju u kupaonici, majka dolazi do svojih pet minuta. Uzima svoj pribor za heklanje i opušta se. Različite figure tad poprimaju svoj konačni oblik u Petrininim vrijednim rukama.

- Prije odlaska na spavanje obavezno porazgovaram s djecom, koja su mi najveća radost i ljubav. Bez njih si ne bih mogla zamisliti život. Svakog ispitujem o njegovim problemima ili samo pričamo o tome kako su proveli dan - rekla je Petrina.

I tako cijeli tjedan dok ne dođe nedjelja. Tad su svi na okupu od jutra do navečer. Njoj ostaju dnevne obveze, ali zato je sretna kad čuje dječju graju u kući, koja ne prestaje od doručka i traje do večernjih sati. Kristina, koja je profesionalka za slastice, tad ispeče ukusni kolač. Najčešće je to mađarica, koja nestane u trenu.     

Za ručak pojedu četiri kile mesa

Pet litara juhe, četiri kile mesa i isto toliko kila krumpira, te ‘brdo’ salate, uobičajen su meni kod Dijaneka.     

Ručni rad joj je najbolji odmor

Petrina hekla bez obzira na to koliko je umorna jer je to odmara. Tvrdi da joj je heklanje, uz djecu, najveća ljubav.  

‘Samo želim da moja djeca budu sretni ljudi’        

Martina Goleš (38) iz Kostanjevca nadomak Garešnici majka je šestero malodobne djece. Najstarija Martina ima 16 godina i ide u 1. razred srednje škole, a ostalih petero je još u osnovnoj školi.

Tomislav (15) pohađa 8., Nikolina (13) 7., Katarina (11) 4., a osmogodišnji blizanci Josip i Josipa su učenici 2. razreda. Kako svi putuju autobusom, tako je radni dan gospođe Goleš ispunjen od jutra do sutra. Donedavno su se Martina i suprug Stevo (41) isključivo bavili poljoprivredom, ali se, kako kažu, od nje teško živjelo. Sad su oboje zaposleni, ali i dalje su zadržali dvije krave, 80 ovaca i ostale živine te imaju 12 rali zemlje.

Ustaje oko 4.30 sati. Nakon što nahrani krave i obavi najnužniji dio u staji, gdje utroši oko 40 minuta, slijedi pripremanje brzinskog doručka jer četvero djece već u 6.30 sati kreće autobusom u školu. U 5.15 sati odlazi na posao i vraća se između 15 i 15.30 sati. Čim stigne kući, sa suprugom priprema stol za ručak za šestero. Nakon ručka i kave koju popiju, Martina i Stevo obavljaju razne poslove na imanju. Prvo je na redu hranjenje stoke i čišćenje staja te mužnja dviju krava, za što utroše gotovo dva sata. Dnevno pomuze oko 15 litara mlijeka, koje troše za potrebe obitelji. Osim sira radi kiselo vrhnje, koje djeca obožavaju. Oko 17 sati Martina kontrolira što su djeca radila u školi i najmlađima, ako je potrebno, pomaže u savladavanju gradiva. Zatim slijedi pripremanje večere. Istodobno s pripremom pizze, koju djeca obožavaju, Martina smišlja i ručak za idući dan. Da bi se brojna dječja usta nahranila, potrebne su malo veće posude za pečenje pizze. Za ručak skuha najmanje tri litre juhe. Djeca najviše vole pohano meso i tu im majka često udovoljava. Tri kilograma svinjskih odrezaka, i to iz domaćeg uzgoja. Pire pripremi od gotovo tri kilograma krumpira. Za pomfrit odlazi i koja kila više krumpira. Dnevno pojedu i do četiri kilograma kruha.

Oko 21.30 sati napokon može malo predahnuti i onda se priprema za odlazak na spavanje. Kaže da joj mnoge obveze, zbog kojih nema puno vremena za sebe, ne padaju teško.

- Samo želim da djeca odrastu sretna i zadovoljna i da ih suprug i ja izvedemo na pravi put. To mi je najveća nagrada. Radujem se subotama i nedjeljama jer tada djeca ne idu u školu i svi se dižu kasnije, oko 9 sati. I ja sebi u te dane priuštim nekoliko sati sna više. Vikend mi proleti kao kad čovjek pljesne dlanom o dlan. Tad se stignemo poigrati i pomaziti s djecom. Ona mi ljubav uzvraćaju i tako što mi pomažu u poslovima koliko njihove još nejake ruke to dozvoljavaju - ispričala nam je mama Martina.     

‘Noću se budim i po deset puta’     

Često je iscrpljujuće i zbog neispavanosti hodam po stanu poput zombija, no taj period prođe i dođu ljepši i bolji dani, rekla je Kristina Klokočki (31) iz Duge Rese.

Svaki joj dan počinje u sedam sati, a završava oko 22. U svakodnevnim poslovima i brizi oko djece, pripremi ručka, pospremanju, vožnji djece u školu i na treninge te u predškolu i logopedu, najveći joj je oslonac suprug Tomislav (34).

- Najprije se bude najmlađi, Rafael i Gabriel. Njih presvučem i napravim im doručak, a za to vrijeme se bude i odijevaju stariji dečki. Nakon doručka slijedi igranje, a ja za to vrijeme pospremim posuđe koliko stignem i odmah prionemo učenju ili spremanju Valentina u školu, on ide u drugi razred - opisuje Kristina kako počinje dan u njihovoj šesteročlanoj mladoj obitelji. Dodaje da se nakon toga blizanci i Antonio igraju ili, kad je ljepše vrijeme, odlaze na igralište, nakon čega slijedi pripremanje ručka. U tome joj pomaže i sinčić Antonio, koji obožava kuhati.

- Tijekom kuhanja i spremanja uvijek treba nekoga presvući, dati soka ili napraviti ‘reda’. Kad se Valentin vrati iz škole, svi zajedno ručamo i nakon toga mlađe dečke stavljam na spavanje. Za to vrijeme ja obavljam sve kućanske poslove - kaže Krsutina, koja je oduvijek željela imati puno djece. U 22 sata, kada djeca odu spavati, preumorna je za bilo kakav posao. Tad se i ona strovali u krevet. Rani odlazak na spavanje dobro joj dođe jer noć zna biti naporna.

- Zbog bolesti djece ili navikavanja na bočicu često se noću budim i po deset puta - priznaje Krsitina.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava