News

Komentari 2

Egipat: Predsjednički izbori nakon sastanka parlamenta

Egipat: Predsjednički izbori nakon sastanka parlamenta

Dekretom se izbori za predsjednika moraju provesti unutar tjedan dana od prve sjednice parlamenta dok se parlamentarni izbori moraju održati unutar šest mjeseci

Privremeni egipatski vođa objavio je dekret kojim je određeno da će se predsjednički izbori raspisati unutar tjedan dana nakon što se sastane parlament. Nakon predsjedničkih, do veljače sljedeće godine trebali bi biti provedeni i parlamentarni izbori u Egiptu, javljaju agencije

Dekret je objavljen ni dan nakon što su se egipatski vojnici i policija sukobili s islamistima koji su prosvjedovali protiv vojnog udara u kojem je svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik Mohamed Mursi. U krvavom sukobu ubijen je najmanje 51 prosvjednik i troje pripadnika snaga sigurnosti, objavili su službeni izvori. 

Još nije jasno tko je započeo sukob. Mursijevi pristaše tvrde kako je vojska ničime izazvana napala njihov tabor. Vojska pak tvrdi kako je jedan pristaša svrgnutog predsjednika otvorio vatru na njih i pri tome ubio vojnog časnika i dvojicu policajaca. Sukobi su trajali oko tri sata, a u sveopćem kaosu ranjeno je oko 400 ljudi. 

Egipat nakon svrgavanja Mursija tone u sve dublju političku krizu. Podjele su dublje iz dana u dan, a Muslimansko bratstvo pozvalo je na pobunu protiv vojske, piše AP.

Najčitaniji članci