Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

EK: Bilo koja članica EU-a Sanadera može izručiti RH

Matthew Newman, glasnogovornik potpredsjednice Europske komisije kaže kako su Slovenija i Hrvatska 1995. ratificirale Europsku konvenciju o izručenju iz 1957. god.

AFP
Foto: AFP
2 komentara

Europska komisija se ne osvrće na pojedinačne slučajeve, rekla je Angela Filote, glasnogovornica europskoga povjerenika za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefana Fülea, piše Večernji list. Tako je komentirala zahtjev USKOK-a za uhićenjem Ive Sanadera. Ni Sanaderov bijeg u EU Filote nije htjela komentirati. Rekla je samo da od hrvatskoga pravnoga sustava očekuju “da sve slučajeve obradi u skladu s načelom neovisnosti pravosuđa te uz poštovanje ljudskih prava". 

Matthew Newman, glasnogovornik potpredsjednice Europske komisije (EK) Viviane Reding, zadužene za pravosuđe je pak na pitanje o tome da se Sanader sklonio u zemlje EU-a rekao kako su 'Slovenija i i Hrvatska 1995. ratificirale Europsku konvenciju o izručenju iz 1957., koja se može primijeniti među objema zemljama', AKo je pak Sanader kroz Sloveniju nastavio put u EU onda se, kaže Newman može između Slovenije i druge države članice EU-a prmijeniti okvirna odluka o europskome uhidbenome nalogu. 

Sanader se podsjetimo zbog straha od uhićenja obratio i predsjedniku EK-a Joseu Manuelu Barrosu. Barrosova je glasnogovornica rekla u srijedu kako on na pismo još nije odgovorio ali kako to namjerava učiniti. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message