Obavijesti

News

Komentari 25

EK: Hrvatska i Slovenija bi trebale poštivati odluku suda

EK: Hrvatska i Slovenija bi trebale poštivati odluku suda
1

Europska komisija je pozvala Hrvatsku i Sloveniju da poštuju odluku arbitražnog suda, koji je odlučio, unatoč tome što je Slovenija prekršila odredbe sporazuma, nastaviti postupak...

VIDEO

Europska komisija je u petak pozvala Hrvatsku i Sloveniju da poštuju odluku arbitražnog suda, koji je odlučio, unatoč tome što je Slovenija prekršila odredbe arbitražnog sporazuma, nastaviti postupak rješavanja graničnog spora između dvije zemlje. 

"Europska komisija nastavlja pozorno pratiti razvoj događaj u tom važnom pitanju i prima na znanje odluku arbitražnog suda. Europska komisija nije strana u arbitražnom sporazumu, ali nastavlja podržavati i ohrabrivati dijalog između dviju strana kako bi se našlo zajedničko rješenje. Očekujemo da sve strane poštuju jučerašnju odluku kako bi se postiglo trajno rješenje toga spora", rekao je glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein, odgovorajući na novinarski  upit da komentira odluku arbitražnog suda.

Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je u četvrtak da će suci nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako su utvrdili da je Slovenija kršila sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka.

"Sud drži da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma, No, ta kršenja nisu takva da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma, niti utječu na sposobnost suda da u sadašnjem sastavu neovisno i nepristrano donese odluku", navodi se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na tu odluku reagiralo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

"Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te MVEP ne komentira namjere ili odluke arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti graničnog spora između dviju država", kažu na Zrinjevcu.

"Arbitražni sud je propustio vratiti povjerenje u vlastitu neovisnost i nepristranost te u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito", ocijenilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Slovenija je, svoje strane, pozdravila tu odluku. "Slovenija će tu odluku poštovati, a isto očekuje i od Hrvatske", rekao je slovenski premijer Miro Cerar u priopćenju, dodavši da neriješeni spor opterećuje odnose dviju zemalja i njihovih stanovnika sve od kako su Slovenija i Hrvatska postale samostalne države, te ga je zato "neophodno riješiti".

 Hrvatska i Slovenija potpisale su u studenome 2009. u Stockholmu, uz posredovanje Europske unije, sporazum o arbitraži za definiranje granične crte između dviju država.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina