Obavijesti

News

Komentari 1

EK-u predana peticija s 200.000 potpisa protiv SLAPP tužbi

EK-u predana peticija s 200.000 potpisa protiv SLAPP tužbi

Koalicija nevladinih organizacija i aktivista predala je potpredsjednici Europske komisije (EK) Veri Jourovoj peticiju s više od 200 tisuća potpisa protiv SLAPP tužbi kojima vlade i tvrtke pokušavaju ušutkali medije

VIDEO

Oko 170 organizacija civilnog društva, okupljenih u Koaliciji protiv SLAPP tužbi u Europi predalo je Jourovoj peticiju s 213.432 potpisa, kojom se od EK traži da predloži zakon kojim bi se suzbila ta praksa.

Potpredsjednica EK-a za vrijednosti i transparentnost zahvalila je predstavnicima koalicije i najavila da će izvršno tijelo EU-a u ožujku predstaviti europsku inicijativu protiv SLAPP tužbi.

“Nitko se ne bi trebao bojati izraziti svoja stajališta i dijeliti informacije koje su važne svima nama. Zlonamjerne parnice protiv novinara u EU-u i branitelja prava koji govore u javnom interesu mogu i moraju prestati”, izjavila je Jourova pošto je primila peticiju.

SLAPP je akronim od “strategic lawsuit against public participation” (strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti), odnosno radi se tužbama da se ušutkaju mediji.

“Predložit ćemo nove zakone i mjere za suzbijanje SLAPP tužbi i djelovati na zaštiti slobode medija. Naša demokracija ovisi o aktivnom angažmanu novinara i civilnog društva u slobodnom, otvorenom i pluralnom okruženju”, istaknula je Jourova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca