Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

'Ekološke udruge podržale su donošenje plana S. Dobrovića'

Ekološke udruge Srđ je naš, Pravno na zavičaj, Zelena akcija i Eko stožer Marišćina podržale su Prijedlog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022., tvrdi Most

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
14 komentara

Ekološke udruge Srđ je naš, Pravno na zavičaj, Zelena akcija i Eko stožer Marišćina podržale su Prijedlog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. tehničkog ministra Slavena Dobrovića, koji je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poslalo u javnu raspravu, jer ocjenjuju kako on donosi nužne promjene, priopćeno je u nedjelju iz Mosta nezavisnih lista.

U Inicijativi Srđ je naš te Građanskoj inicijativi Pravo na zavičaj ocijenili su kako "posljednji napadi i kritike upućene na Nacrt plana gospodarenja otpadom dolaze u prvom redu od strane lobija koji zagovara model izgradnje velikih centara za mehaničko-biološku obradu" te da grupacija "ne bira sredstva da bi svoj poslovni interes pretpostavila interesima i pravima građana".

Navode kako je zastarjela tehnologija koju "'smećarski' lobi" zagovara bila popularna 80-ih godina prošlog stoljeća, a ona pretpostavlja da otpad u mehaničko-biološke pogone dolazi izmiješan, što poskupljuje mogućnost razdvajanja te smanjuje mogućnost recikliranja.

Ističu kako je je jedini način da se građanima ne povećaju računi za zbrinjavanje otpada i do nekoliko puta te da otpad zbrinjava na moderan, ekološko prihvatljiv način, predstavlja postupak razdvajanje otpada još u kućanstvima i njegovo odvojeno  prikupljanje u reciklažnim dvorišnima.

"Dajte nam da konačno organizirano započnemo reciklirati otpad i kompostirati u svojim dvorištima - naše je društvo za to zrelo“, navode u priopćenju koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor i Nevenka Grošeta Đirlić iz Građanske inicijative Pravo na zavičaj.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message