Obavijesti

News

Komentari 99

Ekonomist koji juri traktorom, a voli slavonske delicije i pivo

Ekonomist koji juri traktorom, a voli slavonske delicije i pivo
3

Tomislav Panenić rodio se u Njemačkoj, gdje su roditelji radili, ali su ga podigli djed i baka u slavonskom Berku, pa uz domaće delicije obožava currywurst i pšenično pivo...

VIDEO

Pošaljite ga u vinograd, pustite mu tamburaše i dajte neke poslovne nove izazove i Tomislav Panenić će biti sretan i zadvoljan čovjek. Novi ministar gospodarstva je u zadnje dvije godine prošao put od potpunog anonimca do čovjeka koji je preuzeo jedan od najvažnijih sektora u državi.

- Svi imamo neka očekivanja ili, bolje rečeno, želje o vlastitom uspjehu u privatnom i poslovnom životu. Iskreno mnogu reći da pozicija ministra nikad nije bila neka opcija u mojim prijašnjim planovima, pa tako ni u onima koji se odnose na politički uspjeh. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Bježi od ukalupljenih poslova

Turbulentan politički život koji je počeo uoči lokalnih izbora 2013. godine, preko inicijative povezivanja nezavisnih lista 2014., izlaska na parlamentarne izbore 2015., pa sve netom uoči formiranja Vlade, nije mi bio usmjeren prema poziciji u budućoj Vladi nego prema općem uspjehu Mosta nezavisnih lista – kaže nam Panenić.
Iako je bio načelnik male slavonske općine Tompojevci s 1500 stanovnika, gorio je od želje za dokazivanjem. 

- Kad je opcija ministra postala realna stvarnost, jednostavno sam prihvatio izazov izaći pred mandatara i dokazati da sam dobar kandidat. Sve ostalo je poznato – prepričava nam.

Panenić kaže i da kao dijete i mladić nikad nije imao posao koji je specifično želio raditi. Ne voli očito i monotone poslove koji se svode na dnevnu rutinu.

- Nikad nisam bio usmjeren na određenu vrstu posla nego na uspjeh u svakom u kojem radim. Volim izazove, promjene, multitasking i mogućnost slobodnog donošenja odluka. Uvijek sam bolje funkcionirao u takvom okruženju, nego u točno ukalupljenim sustavima - prepričava. 

Prvo što je uradio kad je bio kandidiran za ministra, podijelio je to sa svojom obitelji. Supruga Anica mu je ljubav još iz studentskih dana i zajedno su već 21 godinu. Ima dvije kćeri, a kaže da, uz brojne obveze, druženje s obitelji predstavlja njegove trenutke potpunog opuštanja.

- Oni su vam moji najvjerniji obožavatelji i najveći kritičari – priča o svojim najbližima.

Ljetni praznici u Njemačkoj

Novi ministar rođen je u Njemačkoj 1973. godine, a tamo su mu nastavili raditi roditelji. On je vrijeme provodio ipak u naselju Berak u sastavu Tompojevaca, kod djeda i bake. Samo za ljetne praznike je išao u Njemačku. U Slavoniji je ostao cijelo vrijeme i očito se ne planira preseliti. Ipak, njegov ukus su odredili i susreti s njemačkom kulturom. Tako i danas, uz slavonsku hranu i srijemsko vino, najviše voli jesti bavarsko tijesto punjeno mesom i povrćem, čuveni “currywurst” te piti pčenično pivo.  Kad je bio klinac, sve vrijeme je provodio vani u igri.

- Dolazak roditelja je nosio sreću zbog njih, ali i slatkiša i igračaka koje smo u bivšoj državi samo mogli sanjati - kaže Panenić.

Dok su neki u imovinskoj kartici prijavljivali skupe automobile, on je prijavio dva auta srednje klase, ali i dva traktora. Nisu to oni skupi traktori nego stari između 25 i 30 godina, ali očito još služe svrsi. Iako je bio i voditelj marketinga, voditelj projekata u ruralnom razvoju te obavljao slične administrativne i šefovske funkcije, bez problema je u životopisu napisao kao svoju odliku da zna upravljati i poljoprivrednom mehanizacijom. 

U rodnom Berku i okolnim mjestima, što kupnjom što nasljedstvom, stekao je mnoge oranice i tri vinograda. Ukupno ima 17 hektara oranica vrijednih milijun kuna. 

Bizarna afera sa stiroporom

- Vinograd i vino vežu me od rane mladosti. Po povratku u Berak to je bila jedna od stvari iz djetinjstva koje sam htio vratiti u svoj život. Sad ga imam, uz malo veću površinu nego što mi dopuštaju obveze, ali unatoč tome subotom me u ovo doba godine još možete naći kako orezujem lozu. Nasreću, uz tatinu i ujakovu pomoć - kaže.

Iako je diplomirani ekonomist sa specijalizacijom za poduzetništvo, Panenić se čini kao pravi “dečko sa sela”. Osim što je radio na projektima ruralnog razvoja, u Berku ima veliku kuću s okućnicom, ali i stan u Osijeku. U kući živi s obitelji, uz oranice i vinograde. I glazba koju voli je na tom tragu.

- Nemam neki posebni odabir glazbe, ali volim druženje uz dobre tamburaške pjesme i, naravno, moje domaće Sremce - kaže.

U Slavoniji je bio i u vrijeme rata.  Bio je policajac u najgore vrijeme, od rane jeseni 1991. godine do kraja kolovoza 1992. godine. 

- Odlazak na bojište s 18 godina mi je ujedno najveća glupost koju sam u životu učinio ali i najveći ponos - kaže. 

Godinu dana je bio i zamjenik voditelja u danas propalom trgovačkom centru Baumax. I odatle vuče prilično bizarnu aferu vezanu uz 40 četvornih metara fasadnog stiropora. On i kolege su ga morali uništiti, a svi su potpisali da je to i učinjeno. Međutim, uprava je otkrila da stiropor nije uništen nego je izašao iz skladišta. Svi su izgubili posao. 

Srušio HDZ zbog rastrošnosti

Panenić uporno o tome ne želi govoriti jer tvrdi da ga veže ugovor s Baumaxom i mora šutjeti. Iako se nagađalo da je on zadržao za sebe stiropor, Most je objavio da ga je u biti darovao siromašnom branitelju. Iako smo više puta pitali za ime branitelja kako bismo provjerili tu verziju priče, nismo dobili identitet.

Njegovi suradnici, ali i sumještani, ipak uvjeravaju da je Panenić izuzetno pošten čovjek i da sigurno ne bi otuđio nečije vlasništvo. 

U prilog tome dodaju da se upravo odlučio kandidirati prije gotovo tri godine za načelnika Tompojevaca kad je vidio da HDZ loše upravlja općinom i imovinom. Predlagao je HDZ-u da promijeni svoga kandidata zbog neučinkovite rastrošnosti, otkrio je u jednom intervjuu, ali oni su odbili. 

Panenić se kandidirao kao nezavisni i pobijedio. U kratko vrijeme u općini s 1,2 milijuna kuna izvornih prihoda uspio je povući tri milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša za LED rasvjetu, milijun kuna za navodnjavanje, iz EU, a općina sa šest naselja ima i besplatni bežični internet. Uvjeren je da ima kompetencije i od gospodarstva napraviti uspješnu priču.
- Želim da nam pozitivne vijesti iz gospodarstva postanu prevladavajuće u dnevnim vijestima - kaže.

Želi nastaviti s industrijskom strategijom, razvoj internetske prodaje, održivu energetiku, digitalizaciju i stvaranje što više novih tvrtki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...