Obavijesti

News

Komentari 9

Skriveno blago: Umjetna pluća i detektor laži čuvaju u muzeju

Skriveno blago: Umjetna pluća i detektor laži čuvaju u muzeju
9

BLAGO 19. I 20. STOLJEĆA Tehnički muzej u Zagrebu u svojoj zbirici ima raritetne medicinske uređaje s kraja 19. i početka 20. stoljeća. 24sata vam prvi donose fotografije impresivne zbirke...

VIDEO

Iza zidova Tehničkog muzeja “Nikola Tesla” u Zagrebu skriva se vrijedna zbirka medicinskih uređaja koja sadrži čak 292 predmeta iz raznih grana medicine koji datiraju iz 19. i 20. stoljeća.

Građani je još ne mogu razgledati jer se za oči javnosti krajem godine, a uoči 100. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, priprema njezin prvi postav. Davorka Petračić, viša kustosica koja se brine o uređajima i vrijedno priprema njihovu izložbu, govori kako je većinom riječ o predmetima koje su muzeju darovale medicinske ustanove i građani. Jedan od najstarijih uređaja iz zasad još tajne zbirke koju su 24sata imala prilike prvi vidjeti je inhalator koji potječe iz 1910. godine, a koji je muzeju poklonio pokojni prof. dr. sc. Mladen Andrassy.

- Inhalator je za svoje osobne potrebe koristio Andrassyjev djed, a zanimljiv je jer je radio na otvoreni plamen. Sastoji se od kućišta sa staklenom posudom koja ima regulator protoka eteričnih ulja i spremnika za alkohol, a proizveden je u Grazu u Austriji – pojašnjava Petračić.

Pozornost među mnogim predmetima svakako privlači i stetoskop i to onaj u obliku slušalice čija se godina podrijetla ne zna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad smo ga dobili u prvi tren, nismo mogli dokučiti o čemu se radi. Takve akustične medicinske naprave za osluškivanje tonova i šumova iz pluća i srca te drugih zvukova ljudskog organizma nisu oduvijek postojale, pa je doktor doslovno svoje uho morao prisloniti na prsa bolesnika, što nije bilo ugodno, a u ta davna vremena ni higijenski. Tad nastaje potreba za stetoskopom, a ovaj koji nalikuje na trubu preteča je današnjih stetoskopa - rekla je Petračić dodavši da je francuski liječnik René Théophile Hyacinthe Laënnec 1816. godine izumio napravu koja se do danas nije bitno izmijenila.

Stetoskop simbol liječnika

- Stetoskop je s vremenom postao medicinska naprava koja se najviše upotrebljava i upravo je on, uz bijelo odijelo, svojevrsni simbol liječničke profesije. Pretpostavlja se kako će ga u budućnosti zamijeniti pametni telefoni ili mali prijenosni uređaj, tzv. HeartBuds - tvrdi Petračić.

Godina podrijetla nije poznata ni kad je riječ o drvenom ormariću u kojem se nalaze probna stakla za određivanje dioptrije u pacijenata. Nekoliko stakala iz ormarića nedostaje, a muzeju ga je poklonio Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba. Muzej, između ostalog, posjeduje i nekoliko aparata za masažu iz kućne uporabe, a onaj najstariji datira iz 1925. godine.

- Te su nam uređaje uglavnom darovali građani. Bili su to za ono vrijeme poprilično moderni uređaji. Ovaj iz ‘25. godine ima regulator jačine, priključak za struju jačine 220V i staklene elektrode kojima se tijelo masiralo. Iz tog doba, točnije iz 1927. godine, potječe i inkubator za uzgoj bakterijskih kultura u laboratoriju.

Stari, ali funkcionalni

Riječ je o metalnom ormariću koji je hermetički zatvoren, što omogućuje uzgoj bakterija u sterilnim uvjetima. Dobili smo ga od HZJZ-a, a zanimljivo je da su ga upravo tamo koristili do prije dvije godine. Dakle, bio je u funkciji iako je od njegove proizvodnje prošlo gotovo 90 godina - rekla je Petračić. 

Jedan od zanimljivijih uređaja je i pneumotoraks proizveden u New Yorku 1935. godine, a koji je služio za liječenje tuberkuloze. Patentirao ga je Louis R. Davidson 4. srpnja 1933. godine, a popularan je postao ‘40-ih godina prošlog stoljeća. Prijenosan je, pa su ga liječnici koristili za liječenje pacijenata kod kuće, u ambulanti ili u bolnici. Budući da je riječ o za to doba poprilično skupom uređaju, najčešće se koristio u bolnicama. Muzeju je primjerak poklonio građanin iz Šibenika čiji se otac među prvima bavio liječenjem tuberkuloze na našim prostorima.

- U prizemlju muzeja, u prostoru koji građani mogu svakodnevno posjećivati, nalazi se i jedan od prvih elektroničkih mikroskopa u Hrvatskoj, a koji potječe iz 1963. Muzeju ga je ustupio KBC Sestre milosrdnice iz Zagreba i to je prvi takav mikroskop koji se koristio u bolnici, na Odjelu patologije - pojašnjava kustosica dodajući da se nalazi u prostoru dostupnom za građane samo zato što je izuzetno težak, pa ga je teško premještati.

Neki uređaji teže i 970 kg

Iz istog je razloga u prizemlju muzeja izložen i ultrazvuk od čak 970 kilograma koji su do 2011. godine koristili na Zavodu za elektroničke sustave i obradu informacija zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

- Tu su i umjetna pluća ili hiperbarična komora, čiji unutarnji dio ispunjava stopostotni kisik pod povišenim tlakom. Pacijent je prilikom liječenja morao ležati, a komora se prvotno koristila u liječenju stradalih ronilaca. U kliničkoj medicini počela se koristiti nakon 2. svjetskog rata - napominje kustosica Petračić i dodaje da je javnosti izložen i uređaj za zračenje onkoloških bolesnika iz ‘57. godine. Riječ je o uređaju koji se koristi radioaktivnim kobaltom čija je aktivnost vrlo velika.

EEG je bio i detektor laži

U vremenu od približno jedne minute, na udaljenosti od 80 centimetara, postiže se standardna dnevna doza zračenja. Uređaj koji muzej posjeduje prvi je takav uređaj koji se koristio u Hrvatskoj, a 25. u Europi. Donirao im ga je zagrebački Institut za tumore.

Tu je i čak 400 kilograma težak EEG, uređaj za mjerenje funkcije mozga koji je ujedno služio i kao detektor laži. Darovao im ga je FER, koji ga je i izradio, a potječe iz 50-ih godina.

- To su samo neki od zanimljivih uređaja koje imamo. Ostalo neka za sada ostane tajna kako ne bismo kvarili doživljaj koji će u posjetitelja pobuditi sama izložba. Ona neće biti stalna, a namjera je da predmeti medicinskog opusa u muzeju budu izloženi od dva do tri mjeseca - zaključila je kustosica.

Inkubator iz 1927. je do preklani bio u uporabi

Inkubator za uzgoj bakterija u laboratoriju, star gotovo 90 godina, muzeju je darovao HZJZ, koji ga je koristio do prije dvije godine.

Najstariji aparat za masažu je iz 1925. godine

Bio je to za ono doba poprilično moderan uređaj za masiranje. Radio je na struju, a tijelo se masiralo uz pomoć staklenih elektroda.

Umjetna pluća za stradale ronioce

Starom hiperbaričnom komorom ispunjenom 100% kisikom mogao se liječiti samo jedan pacijent, i to samo u ležećem položaju.

Test za utvrđivanje daltonizma pacijenta

Test sadrži ukupno 93 boje u plastičnim kapicama, koje se čuvaju u četiri ladice. Proizveden je oko 1960., a donirala ga je građanka.

EEG mjeri funkciju mozga, ali i otkriva laži

EEG uređaj ima 400 kg. Proizveden je ‘50-ih godina, a služio je u neurokirurgiji, psihijatriji, pedijatriji, oftalmologiji, zrakoplovnoj medicini...

Ljekarničke posude s kraja 19. stoljeća

Posude za čuvanje lijekova su među najstarijim predmetima iz bogate zbirke. U njima su se lijekovi čuvali u bolnicama i ljekarnama

Inhalator je jedan od najstarijih uređaja

Inhalator koji je radio na otvoreni plamen potječe iz 1910., a godina podrijetla kod ormarića s probnim staklima za određivanje dioptrije nije poznata. Nekoliko stakala iz ormarića fali što ne mu ne umanjuje vrijednost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag