Obavijesti

News

Komentari 105

EKSKLUZIVNO 'Tu smo mijenjali deklaracije za Filipa. Najbrži su dobili separe i tri boce u Ritzu!'

EKSKLUZIVNO 'Tu smo mijenjali deklaracije za Filipa. Najbrži su dobili separe i tri boce u Ritzu!'
8

Filip Mihalić (24), sumnja se, razvio je uhodanu mrežu krivotvorenja i uvoza Covid testova. Donosimo priče studenata koji su radili na prepakiravanju pošiljki

VIDEO

Upute su bile ovakve: Otvori test, izbaci upute, ubaci strane upute, zatvori test. Mijenjali smo uputstva s nekog jezika s uputstvima koja su bila na španjolskom, portugalskom i nekom slavenskom jeziku. Ako zamislite bilo koju filmsku scenu u kojoj prikazuju kineski sweatshop, tako je to izgledalo. Jednom su održali natjecanje u kojem smo se podijelili u ekipe. Ekipa koja je imala najviše tih složenih testova dobila je separe i tri boce po izboru u Ritzu u Zagrebu, govori nam jedan od studenata koji su bili zaposleni u skladištu u blizini Varaždina u kojem je tvrtka Buryen držala zalihe Covid testova.

Filip (24) je dobio milijune od RH za covid testove. Istražuje se je li dio tih testova krivotvoren
Filip (24) je dobio milijune od RH za covid testove. Istražuje se je li dio tih testova krivotvoren

24sata su ekskluzivno otkrila kako je Filip Mihalić (24), sin bivšeg zastupnika HDZ-a Anđelka Mihalića, osuđen 2020. za krivotvorenje novca, a prije nekoliko mjeseci prijavljen za prijetnje i silovanje, središnja figura goleme afere koju istražuju policija i PNUSKOK.

Mama u upravnom vijeću bolnice

Ovaj neobično mladi biznismen usred pandemije Covida uočio je priliku za basnoslovnu zaradu. Preko svoje tvrtke Buryen najprije odlučuje uvoziti originalne testove na koronu od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech. Roba je dopremana avionima iz Kine, a zatim distribuirana u Hrvatskoj. Ako posjetite bilo koju ljekarnu u svojem susjedstvu, velika je vjerojatnost da ćete dobiti upravo test tog proizvođača. No kako nam otkrivaju bivši Mihalićevi suradnici, nakon što su ti originalni kineski testovi prošli validaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napravljenu na 72 uzorka, u drugoj polovici 2022. naizgled isti testovi, u gotovo identičnom pakiranju, do Hrvatske više ne stižu iz Kine nego iz krajnje opskurne tvornice u Turskoj!

Potvrda: Mihalić je osuđen zbog krivotvorenja 2020. Država mu ipak daje posao uvoza testova
Potvrda: Mihalić je osuđen zbog krivotvorenja 2020. Država mu ipak daje posao uvoza testova

24sata posjeduju materijale koji upućuju na to da većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom koje Mihalić uvozi od druge polovice 2022. nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini nego u Istanbulu te jednom varaždinskom skladištu. Čini se da je mladom Varaždincu najveći problem bila proizvodnja odgovarajućeg štapića za testiranje, pa je on u Mihalićevu testnom kompletu zapravo jedini iz Kine. Dijelovi dvojbenog podrijetla stizali su u Hrvatsku iz Turske i prepakiravali su ih u Varaždinu, o čemu su nam također posvjedočili upućeni, a imali smo i uvid u pisane tragove podrijetla pošiljki. Iako su do 2020. Buryenovi prihodi bili nepostojeći ili zanemarivi, dolaskom pandemije Buryen počinje zarađivati milijune na uvozu testova, a s njim je godinama poslovala država i isplaćivala mu goleme iznose. O tome svjedoči i Filipov luksuzni Lamborghini Huracan s personaliziranom registracijom, kao i Mercedes G 400. Također, doznajemo da je Filipova majka, čiji se odvjetnički ured nalazi na istoj adresi kao sjedište Buryena, predsjednica upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin.

Sva ključna pitanja o aferi Mihalić na koja čekamo odgovor
Sva ključna pitanja o aferi Mihalić na koja čekamo odgovor

Sada donosimo ekskluzivna svjedočanstva studenata koji su radili na prepakiravanju testova u varaždinskom skladištu. Kako smo već opisali, Buryen je u početku doista nabavljao originalne testove od licenciranoga kineskog proizvođača. Međutim, Buryen se uskoro, u drugoj polovici 2022. prebacuje na drugu vrstu poslovanja. Mihalić, sumnja se, sa suradnicima, odlučuje pokrenuti proizvodnju gotovo identičnih testova, na kojima također stoji oznaka kineske tvrtke Xiamen, u jednoj istanbulskoj tvornici (podaci poznati redakciji). Prema informacijama kojima raspolažemo, sumnja se da su u Turskoj uspjeli prilično vjerno rekonstruirati i proizvesti svaki dio originalnih testova, izuzev štapića za testiranje. Njega su bili primorani nabavljati odvojeno, od druge kineske tvrtke. Svi dijelovi tog testa zatim su pakirani, slagani na kamione i transportirani u skladište u blizini Varaždina, odakle su se dalje raspačavali. Radi se o količinama testova koje se mjere u desecima tona. Fotografije unutrašnjosti tog skladišta Filip je objavljivao na svom LinkedIn profilu, hvaleći se velikim narudžbama.

Odbačene deklaracije

Posjetili smo to skladište sredinom ožujka. Mihalićev Buryen napustio ga je petnaestak dana ranije. Unutrašnji prostor bio je prazan i detaljno očišćen, ali čini se da su zaboravili ukloniti smeće oko zgrade. Pretražili smo ga i pronašli stotine odbačenih deklaracija, kartonske kutije s oznakama istanbulske tvornice, pakiranja s natpisom "Buryen", naljepnice iz kojih je vidljivo da je ista istanbulska tvornica bila pošiljatelj tih testova, odbačene ampule, certifikate, pa čak i kutije s oznakama silikatnih gelova, čije su vrećice dio svakog pakiranja testa! Pronašli smo i kartonska pakiranja s oznakama kineske tvrtke koja proizvodi štapiće za testiranje, a koji su dio Boson testova.

- Skladište je bilo u Varaždinu usred ničega, pored neke benzinske. Plaćanje je bilo u kešu. Na kraju dana pitaju te kako se zoveš da vide kad su te upisali i onda ti izlistaju novac koji su ti dužni. Mislim da su kasnije krenuli plaćati preko studentskih ugovora - kaže nam jedan student.

- Satnica nam je bila 45 kuna, a sve što smo radili jest da smo mijenjali upute tih testova i pakirali ih u kutije. Testovi su dolazili u velikim kutijama i onda smo mi u svakom pojedinačnom testu zamijenili upute. Plaće su izdavala neka dva lika koji su bili ili stariji studenti ili frendovi od glavnog lika. Ne sjećam se točnog datuma, ali bio je peti mjesec prošle godine - dodaje.

- Mogao si raditi do devet navečer. Od 8-9 ujutro do 8 navečer mogli smo biti tamo. Pauze su bile svaka 2-3 sata i naručili bi nam pizze. A glavni lik i njegova cura tu i tamo bi došli i samo pili u nekom uredu u tom skladištu - opisuje nam taj student.

Ovo je luksuzni Lamborghini koji vozi sin HDZ-ovca (24), a istražuju ga zbog Covid testova
Ovo je luksuzni Lamborghini koji vozi sin HDZ-ovca (24), a istražuju ga zbog Covid testova

Svjedočanstvo drugog smo već objavili.

- Pa mi smo sami to radili, otvarali kutije, vadili deklaracije, stavljali unutra nove, drukčiji jezici su bili, kol'ko sam skužil. I delalo se za firmu Buryen. A to je i pisalo na kutijama od testa, da ta firma to distribuira ili kak već. A je li to bilo legalno ili ne, ja to ne znam. Mi smo dobili uredno plaće prek SC-a - rekao nam je.

Članak 185. Kaznenog zakona odnosi se na krivotvorenje lijekova ili medicinskih proizvoda, a propisuje kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga tko proizvede krivotvoren lijek, djelatnu tvar, pomoćnu tvar, medicinski proizvod, njegove sastavne dijelove ili pribor, ili preinači pravi lijek, djelatnu tvar, pomoćnu tvar ili medicinski proizvod, njegove sastavne dijelove ili pribor. Ista kazna propisana je i za onoga tko nabavlja ili nudi da nabavi, skladišti, uvozi ili izvozi te stavi u promet takav proizvod.

Sin HDZ-ovca (24) ne vozi samo Lamborghini. Pogledajte kako mu izgleda drugi luksuzni auto
Sin HDZ-ovca (24) ne vozi samo Lamborghini. Pogledajte kako mu izgleda drugi luksuzni auto

Također, onaj tko izradi lažno ili preinači izvorno unutarnje ili vanjsko pakiranje lijeka ili medicinskog proizvoda, sažetak opisa svojstava lijeka, uputu o lijeku, uputu za uporabu medicinskog proizvoda, dokumentaciju o djelatnoj ili pomoćnoj tvari, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Onaj tko to učini zloupotrebljavajući povjerenje kao proizvođač ili dobavljač, ili ga počini putem sredstava pogodnih za masovnu distribuciju kao što su informacijski sustavi uključujući i internet, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Sutra slijedi ekskluzivni nastavak ove priče

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...