Obavijesti

News

Komentari 49

Eksplodirao laboratorij u kojem se istražuju smrtonosni virusi

Tijekom renovacije jedne od zgrada u ruskom istraživačkom centru u kojem se proučavaju virusi poput ebole i HIV-a u ponedjeljak je došlo do eksplozije i požara. Srećom, izbjegnuta je kontaminacija...

Do požara u istraživačkom centru 'Vektor' u gradu Koltsovu, javljaju ruski i svjetski mediji, došlo je usred eksplozije spremnika plina. Javnost je o tome priopćenjem izvjestio sam istraživački centar, a uz materijalnu štetu, ozlijeđen je jedan od zaposlenika centra koji je zadobio opekline te se nalazi na intenzivnoj njezi. 

Za vrijeme Hladnog rata, u tom se istraživačkom centru navodno razvijalo biološko oružje, javlja BBC

Centar je osnovan 1974. godine i, prema službenim informacijama, služio za proučavanje i razvoj 'obrane protiv bakteriološkog i biološkog oružja'. 

Spremnik plina eksplodirao je na petom od šest katova zgrade. Eksplozija je razbila prozore na cijelom katu, no, srećom, tamo se nisu odvijali eksperimenti s opasnim virusima pa nije došlo ni do bilo kakve kontaminacije. Zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca, požar je brzo stavljen pod kontrolu. 

U 'Vektoru' se inače nalazi jedna od najvećih baza virusa na svijetu - ruski znanstvenici tu proučavaju sve od ebole, HIV-a, malih boginja, ptičje gripe i raznih sojeva hepatitisa. 

Inače, u jednom od laboratorija u Vektoru 2004. je godine umrla jedna znanstvenica nakon što se slučajno u lijevu ruku ubola injekcijom koja je sadržavala virus ebole.