Obavijesti

Promo sadržaj

Električnim vozilom uskoro ćemo putovati po cijeloj Hrvatskoj

Električnim vozilom uskoro ćemo putovati po cijeloj Hrvatskoj
2

Uskoro ne samo da ćemo s električnim automobilom bezbrižno putovati prema Europi nego će i dolaziti turisti s ekološki prihvatljivim vozilima

Razmišljanje o kupnji električnog automobila zadnjih godina postala je i hrvatska svakodnevica. Električna vozila su budućnost, države subvencioniraju njihovu kupnju, potrošnja je svakako isplativa, a tu je i pregršt drugih povlastica koje se već nude ili planiraju. Sve to se događa širom Europe uz naznaku kako će se isplativost električnih automobila samo povećavati.

Do sada je problem bio u nedostatku infrastrukture punionica. Zato se električno vozilo uzimalo prije svega za unutargradske vožnje ili kraće relacije, a punjenje uglavnom ostavljalo za noć.

Vlasnici takvih automobila bili su u problemima u planiranju puta preko granice i dužih relacija unutar zemlje. No tomu napokon dolazi kraj. Ako ste razmišljali o kupnji takvog vozila u budućnosti i nećkali se zbog spomenutih razloga, uskoro tu brigu možete zaboraviti.

Zahvaljujući MOL grupi, HEP-u i Petrolu u Hrvatsku dolazi 58 brzih i ultrabrzih punionica za električne automobile. U naše šire susjedstvo, Sloveniju, Mađarsku, Češku, Slovačku i Rumunjsku dodatnih 194 će biti instalirano, sve u okviru projekta NEXT-E. 

Projekt podupire Europska unija, a konzorciju NEXT-E bit će odobreno 18,84 milijuna eura za provedbu, što je najveća subvencija ikada odobrena u tom okviru za projekt električnih vozila. 

Spremni za novu generaciju električnih vozila za velike udaljenosti

Ova mreža budućnosti bit će iznimno brzo realizirana jer će postavljanje brzih punionica započeti već sljedeće godine, dok je postavljanje ultra brzih punionica u planu za 2019. kako bi se pripremili za dolazak nove generacije električnih automobila za velike udaljenosti. 

Očekuje se da će postavljanje punionica biti završeno do kraja 2020. godine, kada će biti izgrađene 222 multi standardne brze punionice (50 kW), 30 ultra brzih punionica (150 – 350 kW) te će tvoriti ključnu infrastrukturu za punjenje električnih vozila u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Hrvatskoj. 

NEXT-E mreža će uz to biti interoperabilna s ostatkom Europe, zahvaljujući koordinaciji s ostalim projektima sufinanciranim u manjim iznosima u okviru istog programa. 

Prilika za hrvatski turizam

Vijest je vjerojatno najbolja za naše turističke kapacitete, jer Hrvatska postaje pristupačna i vlasnicima ovih vozila budućnosti iz cijele Europe. Hrvatska dobiva i novi turistički adut. Vlasnici električnih automobila koji će ostavljati minimalan trag na našoj prirodi lakše će planirati put Lijepom našom.

Treba li uopće naglašavati kako su vlasnici takvih vozila obično najpoželjniji gosti svake destinacije. Željni potrošiti ali i istraživati van pansionsku ponudu s punim poštovanjem prema domaćinima i održivosti okoliša. Projekt mreže punionica donosi prema tomu i veliku dodanu vrijednost našemu turizmu a onda i proračunu.


MOL grupa i drugi partneri na ovom projektu su svakako razmišljali unaprijed jer u projektu su i automobilski divovi BMW i Nissan. To garantira kako se tehnologija ne razvija bez praktičnosti i da će vaše vozilo budućnosti biti prilagođeno novoj infrastrukturi.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu