Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Elektrode mu oživjele mozak: Josip (18) ponovno govori

Josipu Kokezi je lani stalo srce, a mozak ostao bez kisika. Josip je tada završio u bolnici. Dva je mjeseca imao otvorene oči, ali nije doživljavao svijet oko sebe

G. Stanzl/PXL
Foto: G. Stanzl/PXL

Puno mi je bolje. Sportom se bavim kao i prije, idem u školu gdje mi svi pomažu, rekao je Josip Kokeza (18) iz Splita. Pravo je čudo da Josip može govoriti nakon što mu je lani u studenom stalo srce, a mozak ostao bez kisika. Josip je tada završio u bolnici. Dva je mjeseca imao otvorene oči, ali nije doživljavao svijet oko sebe. Liječnici u zagrebačkoj bolnici Dubrava tada su mu u mozak stavili neurostimulator, elektrodu čiji su impulsi stimulirali dio mozga odgovoran za Josipovu svijest. Time su ga probudili iz vegetativnog stanja. Josip se brzo oporavljao uz pomoć neurostimulatora kojeg su mu prošlog tjedna izvadili iz mozga. Sada normalno živi bez njega. Govori otežano, ali liječnici smatraju da je čudesno što već može slagati rečenice.

- Njegov oporavak je išao užasno brzo, što nismo očekivali. Već drugi tjedan je stao na noge, a četvrti je hodao hodnikom bolnice - ispričala je Veronika Paradžik, fizioterapeutkinja, a stručnjak koji je u Splitu obavio neurološka testiranja i shvatio da Josipovi neuroni nisu uništeni nego oštećeni, se nadovezao:

- U zadnjih devet mjeseci ugradili smo stimulator kod devet bolesnika. Josip se najbolje rehabilitirao - kazao je prof. Vedran Deletis pa stavio nasmijanom mladiću ruku na rame.

Mladića smo sreli na Odjelu neurokirurgije, gdje su ga “bombardirali” pitanjima, grlili...

Nakon vađenja neurostimulatora liječnici su ga prepustili kolegama s kardiologije.

- Kažu da treba ugradnju defibrilatora jer mu je srce stalo, a jako je mlad - objasnio je Darko Chudy, pročelnik odjela koji mu je ugradio elektrodu.

Josip uskoro odlazi u Suvag na neurorehabilitaciju. Vježbat će govor jer teško priča. Ipak uspio je reći kako nema djevojku, ali je sretan jer je u školi okružen s mnogo njih. 

Kroz lubanju do mozga - Ispod kože vrata, pa iza lijevog uha, kabeli su bili spojeni s elektrodom koja je kroz lubanju išla do mozga

Palio i gasio motor - Svaka tri sata Josip je daljinskim palio neurostimulator na pola sata

Kroz tijelo s dva kabela - Od baterije do elektrode ispod kože su prolazila dva kabela (+,-) preko prsa

Baterija je pod kožom - Kod zadnjeg lijevog rebra pod kožu su ugradili bateriju koja je slala slabu struju

Liječnici planiraju Josipu ugraditi defibrilator koji bi pazio na otkucaje srca. U slučaju da prestanka rada, uređaj bi srce pomoću struje ponovno pokrenuo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message