Obavijesti

News

Komentari 0

Elementarna nepogoda zbog mraza: Šteta 50 milijuna kuna

Elementarna nepogoda zbog mraza: Šteta 50 milijuna kuna
1

Županija poziva ravnokotarske poljoprivrednike koji su pretrpjeli štetu da je prijave nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu štete, najkasnije do 12. svibnja

VIDEO

Župan Zadarske županije Stipe Zrilić donio je u srijedu odluku o proglašenju elementarne nepogode izazvane mrazom između 25. i 28. travnja, za područja Benkovca te općina Galovac, Novigrad i Posedarje.

Prema prvim procjenama, šteta iznosi više od 50 milijuna kuna na povrtlarskim i voćnim kulturama, a posebno na vinovoj lozi, i to od 90 do 100 posto na voćnjacima i do 90 posto na ostalim kulturama.

Zadarska županija poziva ravnokotarske poljoprivrednike koji su pretrpjeli štetu da je prijave nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu štete, najkasnije do 12. svibnja.

Početkom ovoga tjedna, također zbog šteta koje su niske jutarnje temperature i mraz krajem prošlog mjeseca uzrokovale na povrtnim i ratarskim kulturama, elementarne nepogode proglasili su i župani Varaždinske, Zagrebačke i Brodsko-posavske županije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sabor idući tjedan imenuje Državno povjerenstvo za štete od elementarnih nepogoda

Hrvatski sabor idući bi tjedan mogao imenovati Državno povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a tek potom može se odlučiti o mjerama pomoći poljoprivrednicima čije je nasade poharao nedavni mraz, rečeno je u četvrtak na saborskom Odboru za poljoprivredu.

 Povjerenstvo, naime, izrađuje pregled šteta i informaciju o njima, predlaže mjere za njihovo uklanjanje ili ublažavanje te akte za odobravanje državne pomoći.

 Članove Povjerenstva na četiri godine imenuje Sabor - predsjednika i šest članova iz redova zastupnika, a ostala četiri su iz ministarstava, HGK, osiguravajućih društava.

 Popis članova Saboru predlaže saborski Odbor za imenovanja, čiji predsjednik Franjo Lucić (HDZ) kaže da je već ranije od političkih stranka zatražio da mu dostave svoje kandidate - neki su to učinili, a neki nisu.

 Nadam se da ću idući tjedan dobiti sva imena, rekao je Lucić, koji bivšem ministru poljoprivrede, SDP-ovcu Tihomiru Jakovini nije želio otkriti tko nije ispunio obvezu. Jakovina uvjerava da SDP jest.

 Mislim da se ništa bitno ne kasni, s obzirom da se još mora završiti posao procjene na terenu, rekao je Branko Hrg (HSS), predsjednik Odbora kojemu se zbog šteta od mraza predstavkom obratila Hrvatska voćarska zajednica.

 Jakovina i Lucić, koji se često verbalno razilaze, suglasili su se danas da na sjednice Odbora, ovisno o temi, moraju dolaziti ili ministar poljoprivrede ili njegov zamjenik. Tu praksu iz prošlog mandata treba nastaviti, predložio je Jakovina, a podržao Lucić. Pomoćnici da, ali prvi ljudi Ministarstva moraju biti ovdje, rezolutan je bio Lucić.

 Obveznu nazočnost ministara i njihovih zamjenika saborski Poslovnik traži samo za plenarnu sjednicu, dok se za odbore dozvoljava i nazočnost pomoćnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor