News

Komentari 3

Emmanuel Macron predstavio svoj izborni program, obećava "neovisniju Francusku"

Emmanuel Macron predstavio svoj izborni program, obećava "neovisniju Francusku"

Tri tjedna do predsjednički izbora 10. travnja, sadašnji šef države predstavio je tridesetak ključnih mjera za radna mjesta, mirovine, institucije i odgovarao na novinarska pitanja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, favorit na predsjedničkim izborima u travnju, predstavio je u četvrtak svoj program za "neovisniju naciju" u više područja, među ostalim i u obrani u sjeni rata u Ukrajini kako bi nacija bila spremnija za "buduće krize" te je obećao "velika ulaganja" u poljoprivredu i industriju.

"Neovisnija nacija u snažnijoj Europi", poručio je Emmanuel Macron na tiskovnoj konferenciji u pariškoj regiji koja je trajala četiri sata.

Tri tjedna do predsjednički izbora 10. travnja, sadašnji šef države predstavio je tridesetak ključnih mjera za radna mjesta, mirovine, institucije i odgovarao na novinarska pitanja na konferenciji za koju se akreditiralo 320 novinara, među kojima više desetaka međunarodnih mreža.

Favorit je prema anketama koje mu daju 30 posto glasova, a zadnjih tjedana Macron je prioritet stavio na diplomaciju u pokušaju da se završi rat u Ukrajini koji je vratio rat na europski kontinent.

Francuska će morati donositi "ponekad povijesne odluke i za našu naciju i za Europu" u "mjesecima i godinama koje dolaze", kako bi se "mogla braniti od kriza", te kako bi mogla "bolje braniti Francuze" i "učiniti zemlju sigurnijom"; rekao je.

U kontekstu nezapamćene "tragične" situacije koju Europa proživljava od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Macron je velik dio govora posvetio obrani najavom povećanih ulaganja, povećanja pričuvnog sastava i drugih promjena.

"Moramo nastaviti raditi na fleksibilnosti, prilagodljivosti naše vojske, osobito zbog novih tipova ratovanja", rekao je.

Da bi se izgradila "neovisnija nacija", obećao je velika ulaganja u "poljoprivrednu, industrijsku i kreativnu neovisnost" Francuske.

"Da bi društvo bilo jedinstvenije, treba se u korijenu boriti protiv nejednakosti", rekao je i obećao da će se u tom smislu najviše raditi na dva područja - u školstvu i zdravstvu koja su još uvijek "izvori nejednakosti".

U području koje tradicionalno izaziva najviše napetosti, dobi umirovljenja, Macron predlaže da se granica podigne na 65 godina.

U proteklih pet godina Emmanuel Macron je bio predsjednik koji je i šarmirao i bio krhak, ali također i brutalan i mandat je odradio vještinom prilagodbe i samostalnog odlučivanja te vertikalne moćio.

Priznao je da je počinio i pogreške "nesumnjivo zbog svog temperamenta".

Najmlađi predsjednik kojeg je Francuska imala u svojoj povijesti, bivši ministar gospodarstva u vladi socijalista Françoisa Hollandea pobijedio je 2017. u dobi od samo 39 godina zahvaljujući svom imidžu outsajdera koji ne pripada ni ljevici ni desnici i nezadovoljstvu elitizmom tradicionalnih stranaka.

No dio stanovništva ga prezire jer Macron je došao s ljevice da bi vrlo brzo postao "predsjednik bogatih" i urbanih elita što se odražavalo u njegovim odlukama s početka mandata: ukidanjem poreza na bogatstvo i rezanjem subvencija za stanovanje.

Najčitaniji članci