Obavijesti

News

Komentari 42

Misterij tabakere: 'Tata je bio na tajnoj misiji u Zadru 1945.'

Misterij tabakere: 'Tata je bio na tajnoj misiji u Zadru 1945.'
1

Englez iz Birminghama traga za ratnim putem svojeg oca. Sve je počelo kad je David našao očevu tabakeru punu ratnih slika i uspomena nakon njegove smrti 2002. godine, u 86. godini života...

VIDEO

Tu pored Zadra mi je otac bio kad je došla vijest o slobodi, smaknuću Mussolinija i Hitlerovoj smrti. U Petrčanima je bio nekoliko tjedana pred kraj rata 1945. godine, našao sam točno gdje je bio - pokazuje nam brdašce među vinogradima u Petrčanima David Godden, 76-godišnji Englez iz Birminghama koji traga za ratnim putem svojeg oca, vojnika Ivora Georgea Ferris Goddena.

Sve je počelo kad je David našao očevu tabakeru punu ratnih slika i uspomena nakon njegove smrti 2002. godine, u 86. godini života.

Otac je u Petrčanima bio u savezničkom kampu, posjećivao je i Nin, a zadatak mu je bio rukovanje eksperimantalnim mobilnim radarom naziva A.M.E.S. Radar je, prema istraživanjima Davida Goddena, najprije bio stacioniran na jugu Italije, a kasnije, 1944. i ‘45. u bivšoj Jugoslaviji.

- Točnije, iznad Petrčana, gdje su pri kraju rata bili stacionirani i vojnici u kampu. Siguran sam u to jer sam rekonstruirao položaj preko starih fotografija. Točno se poklapa kampanel zvonika s brdom na otocima pod određenim kutom i tako možemo odrediti položaj - rekao je David.

Englezi na tajnoj misiji u Zadru 1945. godine

Saveznički vojnik Ivor George Ferris Godden (u krugu) fotografirao se u Petrčanima, Ninu i Zadru 1945. godine.

Njegov danas 76-godišnji sin David (2 - lijevo) obišao je zadarski kraj u želji da se fotografira na identičnim mjestima. I uspio je.

Dosta toga se u međuvremenu promijenilo, pogotovo raslinje koje s godinama izgleda potpuno drugačije. Zato sam isprva i bio pogriješio, mislivši da je lokacija kilometar dalje, ali me ispravio mladić iz Petrčana, koji je doputovao iz Zagreba samo da bi mi pokazao pravu lokaciju. Javio mi se najprije preko društvene mreže, a kad sam stigao sa suprugom na odmor, dovezao se iz 300-tinjak kilometara udaljenog grada da bi me odveo na pravo mjesto, kazuje nam Godden.

Iz nekog razloga otac mu nije htio govoriti gotovo ništa o tome što je radio u Drugom svjetskom ratu.

Na Ninskom mostu

- Otac nikad nije pričao o ratu. Bili smo bliski, ali o tim godinama jednostavno nije govorio. A na crno bijelim slikama vidi se kamp s kamionima na čijim su ceradama vjerojatno spavali, a otac mi je u Ninu slikan u staroj barkici. Danas je dok na istom mjestu, samo su barke drugačije. Njegov kolega John Blacklock slikao se na mostu preko kojeg prolaze pastirice s ovcama, a na istom mjestu sam se fotografirao i ja, puno godina kasnije - priča Godden. 

- Tražio sam mjesta i s drugih fotografija i rekonstrurao ih slikajući se na istom mjestu u istom položaju. Bilo mi je zadovoljstvo popiti pivo na terasi kafića kraj čijih je gradskih vrata fotografija mog oca. Osjećam se nekako povezan s njim u tom trenutku. Našao sam i starih razglednica Zadra, ali nisu iz vremena u kojem je moj otac boravio tu jer je tada vaš grad bio sravnjen sa zemljom, a razglednice su starije. Imao ih je zajedno sa slikama složene u tabakeri, a našao sam i program s koncerta, novinske isječke i božićni menu s potpisima svih vojnika koji su bili na večeri - govori Godden.

To mu je bio ključni trag preko kojega je uspio pronaći živućeg vojnika, očevog suborca Normana Churchwarda iz Devona. Njegov je rukopis bio najčitkiji, pa je David uspio pronaći adresu i poslao mu pismo s kratkim objašnjenjem tko je i što bi htio te dopisao svoj telefonski broj.

Započelo je na Malti

Tjedan dana kasnije nazvao je sin Normana Churchwarda i kazao da mu je ostac živ i lucidan iako ima 95 godina. Razgovarali su telefonski više puta, razmjenjivali infromacije, a na koncu je David i posjetio Normana.

To mu je dalo krila za daljnja istraživanja kompletnoga ratnog puta svog oca. Hrvatska i zadarski kraj nisu bili njegova prva destinacija.

- Zapravo je sve krenulo s putovanjem na Maltu prije više od 10 godina. Preko Google Eartha sam našao “mjesto s tornjem” s fotografije. Bio je to trenutak otkrića, došlo mi je da viknem “eureka!” U Hrvatsku sam tragom ratnog puta prvi put došao 2017. Tražio sam artefakt kojeg je otac slikao i našao ga u Arheološkom muzeju u Ninu. Malo po malo rekonstruirao sam gdje je otac sve bio i pripremio cijelu knjigu o tome. Završavam je, ona je nešto što sam napisao za sebe i svoju obitelj i ne vjerujem da ću ići u objavu.

Strogo povjerljivo

Iz dokumentacije u tabakeri shvatio sam da mi je otac više puta bio bombardiran. Bilo je zastrašujuće, možda zbog toga nije htrio govoriti o tome, a možda i zato što je radio na radaru eksperimentalne stanice A.M.E.S. Vrlo vjerojatno u to vrijeme je to bilo strogo povjerljivo pa je možda htio zauvijek čuvati vojnu tajnu, ne znam niti sam. Negdje 1950. godine su ga ponovno zvali na dodatnu edukaciju oko tih radara, nije ga bilo tjedan dana doma - kaže nam David Godden, zadovoljan što je uspio obići tajnovite lokacije na kojima mu se borio otac.

'Remake' fotografije iz 1945. godine

John Blacklock, ratni kolega Georgea Goddena, fotografirao se na Ninskom mostu početkom 1945. godine.

 Svojim aparatom fotografirao ga je upravo tata Godden. Na isto mjesto gdje su bili njegov otac i ratni prijatelji došao je 74 godine kasnije sam David - fotografirao se također na Ninskom mostu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk