Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

EP objavio projekcije: HDZ-u se predviđa 5, SDP-u 3 mandata

Na razini cijele EU, Europska pučka stranka (EPP) i dalje bi bila najjača grupacija sa 180 zastupnika, što je ipak značajno manje od sadašnjih 217. Drugi bi bili Socijalisti i demokrati (S&D)

Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
27 komentara

Europski parlament objavio je projekcije novog saziva. Temelje se na ispitivanjima javnost mnijenja do 15. travnja u 28 država članica. 

Podaci su usklađeni sa sudjelovanjem Velike Britanije na izborima za Europski parlament krajem svibnja. Hrvatska, prema tome, i dalje ima 11, a ne 12 eurozastupnika. 

Prema anketi, najviše glasova dobiva HDZ - oko 34 posto što je pet zastupnika. SDP dobiva 21 posto glasova što je tri zastupnika dok su Živi zid i Amsterdamska koalicija gotovo izjednačeni - 10,6 odnosno 10,5 posto. Oni bi mogli osvojiti po jedna mandat, jednako kao i Most koji ima podršku 7,7 posto birača. 

Nešto više od 5 posto glasova dobivaju Neovisni za Hrvatsku, Hrast i START, ali, prema istraživanju, oni neće imati zastupnike u EP.

Foto: Europski parlament

Na razini cijele EU, Europska pučka stranka (EPP) i dalje bi bila najjača grupacija sa 180 zastupnika, što je ipak značajno manje od sadašnjih 217. Drugi bi bili Socijalisti i demokrati (S&D) sa 149 zastupnika, također značajan pad u odnosu na sadašnjih 186, piše N1.

Treća skupina bili bi liberali (ALDE) sa 76 zastupnika, šest više nego ih imaju u ovom sazivu. Slijedi skupina Konzervativci i reformisti koji bi imali 66 parlamentaraca, 10 manje nego trenutno.

Veliki rast imala bi krajnje desna skupina ENF (Europa nacija i sloboda) koja bi sa sadašnjih 37 narasla na 62 zastupnika i postala peta politička snaga u Europi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message