News

Komentari 7

Ep u desetercu: Guslar Željko spjevao novi hit o Kuščeviću

Ep u desetercu: Guslar Željko spjevao novi hit o Kuščeviću

Željko je poznati guslar iz Gruda. Ima novi hit - pjesmu o Kuščeviću i njegovim pašnjacima. Naš Lovre nove zgrade pravi, al’ nijednu neće da prijavi, samo je dio Šimićeva epa...

Franjo Tuđman, Ante Gotovina, Milan Bandić, Željko Komšić...

To su samo neki od likova o kojima je pjesme u desetercu spjevao i guslio Željko Šimić (75) iz Gruda. “Andrijica Šimić – gorski harambaša” njegova je prva pjesma, a objavio ju je Jugoton još daleke 1967. Sad ima novi hit - pjesmu o Lovri Kuščeviću.

Bivši ministar uprave također je dobio ep u desetercu posvećen aferi s pašnjacima, a inspiriran je tekstovima iz 24sata, koje Šimić redovno čita.

- Kada stigneš u Lovrino mjesto, reportere tu ćeš naći često. Samo čuješ buku od strojeva, prave zgrade na više katova. Tu naš Lovre nove zgrade pravi, al’ nijednu neće da prijavi - samo je dio Šimićeva epa.

'Zgrade pravi, al' nijednu ne prijavi'

Dotaknuo se u epu i mjerenja kvadrature imovine te kako bi ih ministrica Blaženka Divjak trebala naučiti matematici. Šimić je i sam do prije dvije godine bio profesor matematike.

Nakon odlaska u mirovinu profesor matematike postao je ravnatelj škole, pa su ga vratili, kad je opet kanio u mirovinu, profesorica matematike postala je ministrica u Zapadnohercegovačkoj županiji, pa se opet vratio u razrede. Sad je definitivno završio, a matematiku je u osnovnoj školi u Grudama predavao i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

- Pjesmom ovom čast mi je i dika, pozdraviti gradonačelnika. Što pet puta biran jer ga vole, da šef bude naše metropole. Što nekad učenik moj bio, s kojim sam se vazda ponosio - spjevao je o sumještaninu i svojem učeniku Bandiću, kojeg hvali, iako kaže kako nikad nije bio odličan učenik.

- Bio je dobar učenik. Jako radišan i uporan. Školovao se k’o nitko. Bio je i gol i bos. Uz školovanje i kasnije studiranje je i radio. Najgore poslove. One koje nitko nije htio. Radio je u hladnjači ljeti, kad je temperatura zraka iznad 30, a u hladnjači debeli minus. Kasnije je sadio duhan preko ljeta s majkom. To su prodavali i od toga se školovao. Zato je i uspio - rekao nam je Šimić, koji o Bandiću gusla i pjeva isključivo pozitivno, za razliku od onih pjesama koje je posvetio bivšem ministru Kuščeviću.

Predavao Bandiću i Goranu Mariću

- Pod pritiskom javnosti lica, Lovrina se uzdrma stolica. I kad vidi da mu narod prijeti, morao je ostavku podnijeti. Tako Lovre mjesto da ga sude, u Saboru sada će da bude. Tako mu je odredio Plenko, koji u njeg’ povjerenje stek’o.

Kaznila ga vladajuća stranka, usvojena njegova ostavka. Umjesto u ćeliji Remetinca, pripala mu saborska stolica - gusla Šimić na oduševljenje svih mještana. U svojoj učiteljskoj karijeri matematiku je predavao i još jednom bivšemu ministru, Goranu Mariću.

- I njemu sam predavao matematiku. Bio je odličan učenik. Sve petice. I on, i brat, i dvije sestre. Sve odlikaši - govori Šimić.

Ponosan na Milana

Željko je Milanu Bandiću (u krugu) predavao matematiku

Najčitaniji članci