Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

Epidemija: Osip 'ispljuskanih obraza' zahvatio vrtićku djecu

Riječ je o lako prenosivoj zaraznoj bolesti, ali ona nije opasna. Karakterizira ju jaki osip, prvenstveno na obrazima, koji se širi na ekstremitete i druge dijelove tijela

Goran Jakuš/Pixsell
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
27 komentara

U Hrvatskoj među vrtićkom djecom trenutno vlada epidemija pete bolesti ili megaleritema, virusnog oboljenja koje karakterizira izražen osip, prvenstveno na obrazima, koji se potom širi na ekstremitete i druge dijelove tijela, javlja Večernji list. Riječ je o lako prenosivoj zaraznoj bolesti, no budući da ona nije opasna ne postoji obveza njezina prijavljivanja pa ne postoji službena statistika. 

Ipak, iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević doznaje se kako je uistinu riječ o pravoj epidemiji jer im oboljela djeca svakodnevno dolaze.

- Značajniji je porast bolesnika. Tijekom 25 godina rada nisam vidio toliko oboljelih od pete bolesti. Bolest je češća nego prije i svaki dan imamo nekoliko novih bolesnika - rekao je Večernjem prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u spomenutoj bolnici.  

Dr. Tešović kaže da liječnici tu bolest nazivaju 'osipom ispljuskanih obraza'.

- Osip varira tijekom dana i ovisi o temperaturi okoline. Kod nekih se pojačava kad izađu na hladno a kod drugih kad stanu pod toplu vodu. Nazivamo ga i čipkastim osipom jer upravo tako i izgleda. Do crvenila na obrazima dolazi nakon nekoliko dana i tada bolesnik zapravo više nije zarazan - kaže dr. Tešović.

Bolest se prenosi kapljično, a liječi spontano, odnosno čeka se da prođe. Jednom kad se bolest preboli više se od nje ne može oboljeti. 

Jedna od osnovnih preventivnih mjera je pranje ruku.

Izvorni članak pročitajte OVDJE.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message