News

Komentari 7

Epidemiolog Ferguson: 'Nazire se kraj pandemije u Britaniji'

Epidemiolog Ferguson: 'Nazire se kraj pandemije u Britaniji'

Od završetka pandemije V. Britaniju dijeli možda tek nekoliko mjeseci jer su cjepiva drastično smanjila rizik od hospitalizacije i smrti, izjavio je epidemiolog Neil Ferguson s istraživačkog sveučilišta Imperial College

Premijer Boris Johnson vjeruje da jednu od najvećih ekonomija u Europi može ponovo pokrenuti punim pogonom zbog vrlo velike procijepljenosti stanovništva, a njegova odluka predstavlja novo poglavlje u globalnom odgovoru na koronavirus.

Coronavirus - Sun July 18, 2021

Broj novozaraženih na dnevnoj bazi pada šesti dan za redom, iako Johnson stalno ističe da pandemija još nije gotova.

"Još uvijek nismo izvan opasnosti, ali se jednadžba temeljito izmijenila", rekao je Neil Ferguson s javnog istraživačkog sveučilišta Imperial College

Po njegovim riječima, cijepljenje je uvelike smanjilo rizike od bolničkog liječenja i smrti.

"Vjerujem i optimističan sam da će krajem rujna, u listopadu, najdulje razdoblje pandemije biti iza nas", rekao je epidemiolog s Imperial Collegea.

Podaci pokazuju da nedavni porast infekcija nije rezultirao povećanim brojem smrtnih ishoda bolesti covida-19 koji je u ponedjeljak pao tek na 14, iako je broj covid pacijenata u bolnicama narastao na 5238.

Premijer Johnson je 19. srpnja u Engleskoj ukinuo gotovo sve restrikcije vezane uz pandemiju koronavirusa kako bi se ubrzao ekonomski oporavak, a taj dan je nazvan  "Danom slobode".

Ako se njegova odluka pokaže dobrom, bio bi to način izlaska iz pandemije, ali nova strategija nosi i rizike - može se pojaviti varijanta otporna na cjepivo ili bi broj oboljelih mogao preopteretiti zdravstveni sustav.

Ferguson ponavlja da će do listopada covid i dalje biti prisutan u Britaniji te da će ljudi i dalje umirati.

"Ali glavnina pandemije će biti iza nas", istaknuo je.

Britanija je ukupno sedma na svijetu po broju umrlih, ali 87 posto britanske odrasle populacije dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a više od 68 posto dvije.