Obavijesti

News

Komentari 10

Erdogan pozdravlja američki napad na Siriju, Iran kritizira

Erdogan pozdravlja američki napad na Siriju, Iran kritizira
1

SAD je rano u petak napao krstarećim projektilima sirijsku zračnu bazu iz koje je ovaj tjedan navodno pokrenut napad kemijskim oružjem, što je prvi izravni američki napad na sirijsku vladu

VIDEO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je u petak američki napad na sirijsku zračnu bazu, ali i ocijenio da to nije dovoljno, dok Teheran smatra da se SAD svrstao na stranu džihadista, prenose agencije.

SAD je rano u petak napao krstarećim projektilima sirijsku zračnu bazu iz koje je ovaj tjedan navodno pokrenut napad kemijskim oružjem, što je prvi izravni američki napad na sirijsku vladu u šestogodišnjem ratu.

"Smatramo da je to pozitivan i konkretan korak usmjeren protiv ratnih zločina Assadova režima. Je li to dovoljno? Mislim da nije. Vrijeme je da se poduzmu ozbiljni koraci radi zaštite nedužnog sirijskog naroda", rekao je Erdogan na skupu u južnoj pokrajini Hatay.

"Međunarodna zajednica ima kapacitete da zaustavi režim i terorističke organizacije. Nadam se da je aktivno stajalište Sjedinjenih Država pokazano u Idlibu početak kad je riječ o tome", dodao je, kako prenosi Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iran je s druge strane, očekivano, bio kritičan spram SAD-a.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif optužio je SAD da je napad na Siriju izveo na temelju "lažnih optužbi" i da se svrstao na stranu džihadista al Qaede i Islamske države.

"SAD je pomogao (bivšem iračkom predsjedniku) Saddamu Husseinu da upotrijebi kemijsko oružje protiv Irana 1980-ih. Posljedično, iznijeli su lažne optužbe o kemijskom oružju, prvo (za napad na Irak) 2003. i sada u Siriji", napisao je na Twitteru.

"Manje od dva desetljeća nakon napada 11. rujna, američka vojska bori se na istoj strani s al Qaedom i Islamskom državom u Jemenu i Siriji", dodao je, kako prenosi France Presse.

Nešto prije, glasnogovornik ministarstva "oštro" je osudio američke napade na Siriju.

Medvedev: Američki napadi na Siriju na "korak" od sukoba s Rusijom

Ruski premijer Dimitrij Medvedev u petak je kazao da su američki raketni napadi na sirijsku zračnu bazu na korak do sukoba s ruskom vojskom.

Američki dužnosnici su ruske snage unaprijed izvijestile o napadu krstarećim projektilima, čiji je cilj bio kazniti sirijsku vladu zbog kemijskog napada početkom tjedna, izbjegavajući pritom rusko osoblje.

Satelitske snimke ukazuju da je pogođena zračna baza Shayrat domaćin ruskim specijalnim snagama i da se u njoj nalaze i ruski vojni helikopteri. Dio je to plana Kremlja da se sirijskoj vladi pomaže u borbi protiv Islamske države

Medvedev je na društvenim mrežama napisao da su američki zračni udari protuzakoniti te da su bili "na korak od vojnog sukoba s Rusijom".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu