News

Komentari 52

Erdogan upozorio: Europu čeka novi ISIL i još više izbjeglica

Erdogan upozorio: Europu čeka novi ISIL i još više izbjeglica

Turski predsjednik napisao je kolumnu za Politico i dramatičnim riječima najavio što sve čeka Europsku uniju ukoliko ne bude sudjelovala u rješavanju problema s kojima je suočena libijska vlada

Pitanje Libije podijelilo je Europu, koja još uvijek ne zna što bi trebala raditi u Libiji. Njemačka, koja podržava legitimnu libijsku vladu i zagovara diplomatsko rješenje u nedjelju u Berlinu održava mirovnu konferenciju o Libiji. Suprotno Njemačkoj, Francuska se priklonila Haftaru, zagovaratelju puča, pa su se time izjasnili protiv državne vlade, napisao je među ostalim turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u kolumni za Politico.

Neki se možda pitaju zašto bi se Europa uopće trebala uključiti u libijski sukob, obzirom na ratove, sukobe i humanitarne krize po cijelom svijetu, nastavlja Erdogan. 

FILE PHOTO - A member loyal to the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) waves an ISIL flag in Raqqa

Za početak, potencijalni neuspjeh Europske unije u pružanju podrške libijskoj vladi bila bi izdaja europskih vrijednosti, uključujući demokraciju i ljudska prava. Prepustiti Libiju milosti ratnih osvajača bila bi povijesna greška ogromnih razmjera, piše Erdogan u kolumni.

Osim toga, ako padne legitimna libijska vlada, Europu čekaju novi problemi i prijetnje. Terorističke organizacije kao što su ISIL i Al Qaeda, koje su poražene u Siriji i Iraku, u tom slučaju će u Libiji naći plodno tlo da se vrate na noge, upozorava Erdogan i dodaje da se neke grupe, koje imaju istu ideologiju kao ISIL i Al Qaeda već bore zajedno s Haftarom.

Ako se sukob proširi, nasilje i nestabilnost dovest će do novog vala izbjeglica prema Europi, ističe Erdogan.

Povijest nas je naučila da kad nagrađujemo one koji ne žele diplomatska rješenja i ismijavaju međunarodnu zajednicu samo stvaramo još gore i ozbiljnije probleme. Zadnji razvoj situacije u Libiji sugerira da neki europski lideri nisu naučili lekciju.

Najčitaniji članci