Obavijesti

News

Komentari 7

Erdogan želi sigurnosnu zonu na granici sa Sirijom, i to brzo

Erdogan želi sigurnosnu zonu na granici sa Sirijom, i to brzo
1

Rusija, jedan od glavnih čimbenika u sirijskom sukobu koji je izbio 2011., pozvala je pak da se sirijski režim vrati na ta područja nakon predviđenog povlačenja američkih snaga

VIDEO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak da se kroz nekoliko mjeseci uspostavi "sigurnosna zona" na sirijskim područjima uz granicu s Turskom, zaprijetivši da će se u protivnom Ankara sama pobrinuti da to učini.

"Očekujemo da se za nekoliko mjeseci ispuni obećanje o uspostavi sigurnosne zone koja će štititi našu granicu od terorista. U protivnom, mi ćemo se za to pobrinuti", dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump je sredinom siječnja predložio uspostavu "sigurnosne zone" široke 30 km duž sirijske granice, što su turske vlasti poduprle.

Turska poručuje: Možemo sami stvoriti sigurnu zonu u Siriji
Turska poručuje: Možemo sami stvoriti sigurnu zonu u Siriji

Turska je obrazložila da to odgovara njezinim nastojanjima da sa svoje granice ukloni miliciju sirijskih Kurda YPG koju smatra "terorističkom" i skupinu Islamsku državu (IS).

No YPG koji kontrolira velik dio teritorija na sjeveru Sirije i koji je saveznik Amerikanaca, protivi se takvom prijedlogu.

Rusija, jedan od glavnih čimbenika u sirijskom sukobu koji je izbio 2011., pozvala je pak da se sirijski režim vrati na ta područja nakon predviđenog povlačenja američkih snaga.

U telefonskom razgovoru u nedjelju Trump i Erdogan su se dogovorili da će ubrzati pregovore koje trenutačno vode generali obiju zemalja u vezi s prijedlogom o "sigurnosnoj zoni".

Turska smatra YPG sirijskim ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK) koja od 1984. vodi krvav gerilski rat s turskom državom i strahuje da bi uz njezinu granicu mogla nastati kurdska država kadra da osnaži separatističke težnje na turskom tlu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a