Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
354 komentara

Esih, Culej i Hasanbegović: Privukli su birače pravaša...

Esih, Culej i Hasanbegović privukli su birače pravaških stranaka koje su potpuno poražene. Plenković će sastavom vlade pokazati želi li zaista u umjereni desni centar

Foto: Pixsell/kombo
354 komentara

Rascjepkane stranke desnice na ovim izborima doživjele su debakl. Nije pomoglo ni što su se udruživale.

Kad bi se zbrojili svi glasovi koje su HSP, HSP AS, Desno, HČSP, Obiteljska stranka i brojne druge zajedno dobili, teško bi prešli izborni prag. Iako je Andrej Plenković stranku gradio na umjerenom desnom centru, upravo s lista HDZ-a ući će predstavnici tvrđe desnice. HDZ-ovi birači su nagradili i preferencijalnim glasovima baš Zlatka Hasanbegovića. Pravo iznenađenje je u Slavoniji napravio i Stevo Culej, kojega je Plenković gurnuo na posljednje mjesto. Čovjek koji je izvrijeđao Veljka Kajtazija te su mu za sve krivi Udba i komunisti opet će u Sabor. Ušla je i ultrakonzervativna Bruna Esih koja priprema zakon o lustraciji i vodi udrugu Hrvatski križni put. Milijan Brkić je također ušao s posljednjeg mjesta, a u Istri je Ivan Kirin, koji je bio u HSP AS-u, sad prošao na listi HDZ-a. Profesor Ivan Rimac kaže kako je to i bila strategija HDZ-a, da na liste stave kandidate koji će privući i ekstremnu desnicu, pa da oni ne glasaju za druge, manje desne stranke.

- Takvim biračima se da nekoliko mamaca na listama HDZ-a. Poruka je to da birači ne bacaju glas na manje stranke, nego da ga daju HDZ-u koji jedini može braniti njihove interese. Karamarko je napravio pogrešku jer, iako je okupio ekstremnu desnicu, i on sam je otišao u desno te time oslobodio prostor centra. Plenković sad vraća HDZ na desni centar - kaže Rimac. U Karamarkovoj Domoljubnoj koaliciji na parlamentarnim izborima 2015. godine bili su HSP AS, te Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku Ladislava Ilčića. Njihov angažman nije mu donio presudne glasove, ali je kritiku umjerenijeg biračkog tijela HDZ-a. Rimac naglašava kako Andrej Plenković u situaciji kad je tek došao na čelo stranke nije mogao raditi prevelike promjene.

- Nakon pobjede je lider koji ima šansu sastaviti izvršnu vlast. Vidjet ćemo je li naučio lekciju od Karamarka koji je naišao na kritiku javnosti jer je u Vladu gurao ekstremno desne osobe, koje su uz to imale i repove iz prošlosti. Ako ih ostavi u Saboru, a ne uzme u Vladu, onda će dokazati da zaista želi HDZ pozicionirati u desni centar - kaže Ivan Rimac.     

Tema: Izbori 2016.

Možda vas zanima i ovo:
Message