Obavijesti

News

Komentari 1

ETA predaje oružje: Prestaju postojati kao oružana skupina

ETA predaje oružje: Prestaju postojati kao oružana skupina
1

Operacija razoružanja ETA-e provest će se na siguran način izvan grada Bayone s ciljem potpune predaje oružja što će na kraju biti provjereno

VIDEO

 

Baskijska separatistička organizacija ETA predat će oružje 8. travnja pored Bayone, glavnog grada francuske Baskije, čime nakon pet desetljeća neće više postojati kao oružana skupina, priopćila je baskijsko-francuska civilna udruga koja posreduje u razoružanju.

 

Euskadi Ta Askatasuna (ETA), odnosno Baskija i Sloboda, prestala je s oružanim aktivnostima 2011. godine no nije predala oružje niti se raspustila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

“Operacija razoružanja ETA-e provest će se na siguran način izvan Bayone s ciljem potpune predaje oružja što će na kraju biti provjereno”, priopćila je udruga Bake Bidea što na baskijskom jeziku znači Put prema miru. Same detalje postupka nije otkrila no tehnička predaja trebala bi se odvijati pored grada s 45.000 stanovnika na jugozapadu Francuske kako bi razoružanje proteklo neometano i bez incidenata.

ETA je nastala 1958. a pripisuje joj se više od 820 ubojstava u pokušaju stvaranja nezavisne socijalističke države na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske. Zbog bombaških napada i otmica nalazi se na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama.

Nekoliko grupa aktivista, prozvanih “obrtnici mira”, samoinicijativno se ubacilo u posredovanje predaje oružja koje su najavili 17. ožujka preko tiražnih francuskih novina Le Monde. Pozvali su francusku i španjolsku vladu da se suzdrže od uhićenja i ne opstruiraju razoružanje. Petero njihovih pripadnika bilo je uhićeno u prosincu kada su s francuske strane vadili dio zakopanih pištolja, automatskih pušaka, eksploziva i detonatora. Ostatak oružja također bi se trebao nalaziti u francuskoj Baskiji uz granicu sa Španjolskom.

Vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya poručila je iz Madrida kako “s teroristima nema pregovora” i kako očekuje predaju oružja i raspuštanje ETA-e. Vlada lijevog centra francuskog predsjednika Francoisa Hollandea također nema namjeru pregovarati s ETA-om.

Prošle godine je u Francuskoj uhićeno nekoliko visokopozicioniranih članova militantne skupine. U španjolskim i francuskim zatvorima nalazi se pak više od 300 njezinih pripadnika.

 “Obrtnici mira” će 8.travnja u Bayoni organizirati niz konferencija povodom događaja a za 15 sati je najavljeno okupljanje svih koji podržavaju mirno rješenje sukoba i kojim bi se odala počast svim žrtvama.

“Potpuno razoružanje ETA-e ne samo da treba omogućiti rješavanje svih posljedica sukoba, poput zatvorenika, prognanih, žrtava i suživota već i poštivanje svih strana ovog konflikta”, navode posrednici. Tvrde da su u kontaktu s međunarodnim stručnjacima i različitim baskijskim institucijama kako bi proces uspješno završio.

Svoj dolazak u Bayonu najavili su zagovornici referenduma o nezavisnosti Baskije, predvođeni lijevom baskijskom strankom Euskal Herria Bildu. Njezin cilj je političkim putem ostvariti neovisnost.

Dvije najveće španjolske stranke, Narodna stranka desnog centra premijera Rajoya i lijevi centar PSOE, smatraju da je događaj samo predstava poražene ETA-e i njenih simpatizera. Obje stranke se protive referendumima u Baskiji i sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina