Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

EU čelnici potpisali deklaraciju: I dalje ćemo zajedno graditi EU

Čelnici 27 zemalja članica potvrdili su u subotu u Rimu, potpisivanjem svečane deklaracije u povodu 60. obljetnice potpisivanja rimskih ugovora, da će nastaviti zajedno graditi EU....

European Union leaders pose for a family photo during a meeting on the 60th anniversary of the Treaty of Rome
Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
44 komentara

Čelnici 27 zemalja članica potvrdili su u subotu u Rimu, potpisivanjem svečane deklaracije u povodu 60. obljetnice potpisivanja rimskih ugovora, da će nastaviti zajedno graditi EU i nakon izlaska Velike Britanije.

Čelnici 27 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, te čelnici europskih institucija, potpisali su Rimsku deklaraciju. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker potpisao je deklaraciju s originalnim perom kojim su potpisani rimski ugovori prije 60 godina.

U deklaraciji su pobrojana dosadašnja postignuća, naglašava se važnost očuvanja jedinstva, zajedničkih interesa i vrijednosti, te daju obrisi smjera u kojem bi EU trebala ići u sljedećih deset godina.

Prije 60 godina, šest zemalja utemeljiteljica - Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg - potpisali su Ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici i Ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju (Euroatom), koji predstavljaju temelj današnje Europske unije.

U proteklih 60 godina ta zajednica je narasla na 28 zemalja članica, a uskoro će ih biti 27 nakon što je Velika Britanija napusti.

Svečani sumit održan je na rimskom Kapitolu, u istoj prostoriji, dvorani Kapitolskog muzeja, u kojoj su prije 60 godina potpisani rimski ugovori.

Plenković: Tekst deklaracije realan i izbalansiran

Tekst Rimske deklaracije, koji su čelnici 27 zemalja članica potpisali u subotu u Rimu, realan je s obzirom na postojeće okolnosti, ali je i ambiciozan u pogledu daljnje izgradnje Europske unije, ocijenio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Smatram da je tekst realan, ali istodobno i ambiciozan. Želimo kao Europsko vijeće i kao lideri europskih institucija dati novi poticaj razvoju europskog projekta", rekao je Plenković nakon što je zajedno s ostalih 26 čelnika država članica i čelnika europskih institutucija potpisao Rimsku deklaraciju.

Također je istaknuo da je "tekst izbalansiran, da jasno govori o ulozi nacionalnih parlamenata, ulozi država članica, načelu supsidijarnosti, izgradnji projekta što je moguće tješnje, uz sudjelovanje svih".

Po Plenkoviću, tekstom deklaracije na simboličan način se pokazuje zajedništvo i spremnost za daljnju izgradnju europskog projekta kako u pogledu unutarnje sigurnosti, borbe protiv terorizma, tako i u pogledu gospodarstva, razvoja, prosperiteta, obrazovanja mladih, u pogledu socijalne Europe. 

"EU ostaje otvorena za buduće članice, ostaje otvorena da u tješnjoj suradnji sudjeluje sve države na jednakopravan način", kaže Plenković. Ističe da tješnja suradnja različitim ritmom pojedinih država članica ne predstavlja prijetnju da bi se to moglo pretvoriti u neki uži direktorij koji bi odlučivao za sve.

Stvaranje užeg kruga država članica, "jasno je identificirano kao potencijalna prijetnja ravnomjernoj snazi svih članica i zato smo poslali poruku zajedništva. Činjenica da je takav stav iznio čelni čovjek Europsko vijeća (Donald Tusk), koji po svojoj funkciji mora balansirati među svima, po meni je znak razumijevanja za one koji su manji, fiancijski manje moćni. Mislim da u ovom trenutku te prijetnje nema, a onaj tko hoće ići naprijed ima mogućnost", rekao je Plenković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message