Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

EU danas otvorila pristupne pregovore s Crnom Gorom

Pregovori su otvoreni u petak, a prva poglavlja Crna Gora bi trebala otvoriti nakon što se obavi proces screeninga i usporedbe zakonodavstva što neće biti ove godine

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Europska unija danas je otvoriti pristupne pregovore s Crnom Gorom. Vijeće EU-a za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica odlučilo je u utorak na sastanku u Luxembourgu preporučiti čelnicima EU-a da na svom summitu odobre početak pregovora s Crnom Gorom. 

Pregovori su otvoreni u petak, a prva poglavlja Crna Gora mogla bi otvorit će  nakon što se obavi proces screeninga, analitičke usporedbe crnogorskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je da će se screening za dva najbitnija poglavlja dovršiti sljedeće godine, što znači da se ove godine neće otvarati poglavlja. 

Pregovori će se voditi prema novom pristupu što znači da će se prvo otvarati poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Dva poglavlja bit će otvorena tijekom cijelog procesa, a zatvorit će se tek na kraju. 

Inače, na summitu u Bruxellesu kao promatrač boravi i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message