Obavijesti

News

Komentari 1

EU i Britanija dogovorile nacrt izjave o budućim odnosima

EU i Britanija dogovorile nacrt izjave o budućim odnosima
1

Prema nacrtu deklaracije prijelazno razdoblje bi se moglo produljiti obostranim dogovorom i nakon 2020. ali najviše do dvije godine. Zavrijeme prijelaznog razdoblja Britanija će uplaćivati u europski proračun

VIDEO

Pregovarači Velike Britanije i Europske unije postigli su dogovor o nacrtu političke izjave o budućim odnosima u kojem se, između ostaloga, predviđa mogućnost produljenja prijelaznog razdoblja do najviše dvije godine.

Pregovarači dviju strana još su ranije dogovorili tekst sporazuma o razdruživanju, a nakon toga postignut je dogovor o tekstu političke deklaracije o budućim odnosima. Oba ta dokumenta trebali bi u nedjelju potvrditi čelnici 27 zemalja članica EU-a na izvanrednom summitu u Bruxellesu. 

- Europska unija i Ujedinjena Kraljevina imaju za cilj ambiciozno, široko i fleksibilno partnerstvo u trgovini i ekonomskoj suradnji, provedbi zakona, kaznenom pravu, vanjskoj politici, sigurnosti ... na temelju uravnoteženih prava i obveza - stoji u uvodu nacrta deklaracije.

Politička deklaracija predstavlja podlogu za pregovore o budućim odnosima, koji formalno ne mogu ni početi prije nego što Velika Britanija ne postane treća zemlja u odnosu na EU, 29. ožujka 2019.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon toga dogovoreno je prijelazno razdoblje do kraja 2020. godine kako bi se poslovnom sektoru i građanima omogućilo dodatno vrijeme za prilagodbu.

Prema nacrtu deklaracije prijelazno razdoblje bi se moglo produljiti obostranim dogovorom i nakon 2020. ali najviše do dvije godine. Za vrijeme prijelaznog razdoblja Velika Britanija će uplaćivati u europski proračun.

Dvije strane izražavaju namjeru da će uspostaviti gospodarsko partnerstvo, koje će obuhvaćati slobodnu trgovinu te širu sektorsku suradnju na temelju jednakih uvjeta u tržišnom natjecanju.
Jednaki uvjeti tržišne konkurentnosti vrijedili bi i za područje državnih potpora, tržišnog natjecanja, u pitanjima socijalne sigurnosti i

zapošljavanja, u ekološkim standardima, u području klimatskih promjena i u nekim važnijim poreznim pitanjima.
Između dviju strana nakon Brexita ne bi bilo nikakvih carina ni kvota.

U tekstu se izražava spremnost za očuvanje "povezanosti u putničkom i robnom zračnom prijevozu te o bezviznom režimu za kratka putovanja.

Također se izražava spremnost da se u prijelaznom razdoblju pronađe trajno rješenje za pitanje granice na irskom otoku. Dok se ne pronađe to trajno rješenje, vrijedit će tzv. zaštitni mehanizam, koji predviđa zajednički carinski prostor EU-a i UK-a, što onda omogućava da se granica u praksi zapravo i ne primjećuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...