Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

EU i Rusiju brine trgovinski rat između Washingtona i Pekinga

Američki predsjednik Trump uveo je u petak carine na kinesku robu u vrijednosti 34 mlrd. dolara, uključujući automobile, hard diskove i dijelove zrakoplova. Peking je uzvratio istom mjerom

European Trade Commissioner Malmstroem holds a news conference following the United States announcement  to impose tariffs on steel and aluminium from the European Union, in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11 komentara

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem izrazila je u petak u tvitu zabrinutost zbog povećanja carina u trgovini između SAD-a i Kine i upozorila kamo takva eskalacija vodi a zabrinutost je izrazila i Rusija. 

"Zabrinjavajući razvoj situacije s eskalacijom carina između SAD-a i Kine. Jasno štetno za svjetsko gospodarstvo. Trgovinski ratovi su loši i nije ih lako dobiti", poručila je. 

Američki predsjednik Donald Trump uveo je u petak carine na kinesku robu u vrijednosti 34 milijarde dolara, uključujući automobile, hard diskove i dijelove zrakoplova. Peking je uzvratio istom mjerom i kritizirao "najveći trgovinski rat u povijesti".

Rusija je također poručila da će "braniti svoje interese".

"Rusija je poduzela i poduzet će sve potrebne mjere za zaštitu svojih interesa. Tim više što su takve mjere predviđene pravilima i normama Svjetske trgovinske organizacije", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi AFP.

Dodao je da Moskva "s velikom pozornošću prati" mjere poduzete u tom trgovinskom ratu na obje strane i izrazio zabrinutost zbog "posljedica za konkretne sektore svjetskog gospodarstva."

Rusija je, kao odgovor na američke mjere, uvela carine od 25 do 40 posto na više proizvoda koje uvozi iz SAD-a. Carine će, među ostalim, obuhvatiti strojeve za cestogradnju, opremu za naftni i plinski sektor, obradu metala i optička vlakna.

Šteta od američkih trgovinskih ograničenja ruskog izvoza se procjenjuje na 537,6 milijuna dolara, rekao je ministar gospodarskog razvoja Maksim Oreškin.

Carine će Rusiji za sada omogućiti da pokrije dio tih gubitaka, 87,6 milijuna dolara, rekao je Oreškin ne navodeći na koje se vremensko razdoblje to odnosi.

"To je kompenzacija na koju Rusija ima pravo po pravilima Svjetske trgovinske organizacije", rekao je.

Trump je ove godine započeo trgovinski rat uvevši carine na kanadske, europske i kineske proizvode. Smatra da je međunarodna trgovina neuravnotežena na štetu SAD-a.

Rusija se potkraj lipnja obratila WTO-u ne bi li osporila američke carine na čelik i aluminij.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message