Obavijesti

News

Komentari 4

EU izbori: Natječe se čak 121 kandidat više nego 2014. god.

EU izbori: Natječe se čak 121 kandidat više nego 2014. god.
1

Listić će opet biti velik, jer će na njemu biti gotovo 400 kandidata. Molimo birače da se pripreme i dobro prouče izborne liste kako ih ne bi prestrašila ta velika količina imena i prezimena na izborni dan, kažu

VIDEO

Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavio je liste kandidata za Europske izbore. Za 12 dobro plaćenih mjesta u Bruxellesu na izborima 26. svibnja natječe se 396 kanidata na 33 liste. To je 121 kandidat više nego na europskim izborima 2014. godine. Osim što je na ovogodišnjim izborima imamo osam lista više nego 2014., na kandidacijskim listama je i 12 umjesto 11 kandidata zbog Brexita. Objavom lista na stranicama DIP-a i službeno je počela izborna promidžba, čime smo dobili dan kampanje više. Naime, DIP je uza objavu lista imao rok do četvrtka u ponoć.

- Mi smo odradi svoj posao, sve smo utvrdili, sve je pravovaljano. Prebrojali smo potpise za dvije liste grupe birača, prešli su 5000 potpisa i procijenili smo da nemamo što čekati sutrašnji dan. Nismo brojali sve potpise, zaustavili smo se na 5500 odnosno 5800. Dalje nije imalo potrebe brojiti jer je 5000 potpisa uvjet za kandidaturu. Tako u ostalom radimo i na predsjedničkim izborima, utvrđujemo do 11.000  potpisa, a znate i sami da kandidati donose preko 100.000 potpisa - kazao je član povjerenstva Slaven Hojski. U predstojećoj kampanji Državno izborno povjerenstvo zamolilo je kandidate za fer i korektnu izbornu promidžbu, da imamo što manje prigovora i žalbi, a više korektnosti. Hojski je apelirao i na medije da poprate izbornu  promidžbu kako bi se popravili izlaznost birača na europske izbore kako ne bi bili na dnu izlaznosti u EU od 25 posto.

- Nadamo se da ćemo prijeći 30 posto da barem uđemo u ovaj srednji krug država s izlaznošću preko 30 posto - kazao je Hojski.  
Imao je poruku i za birače.

- Listić će opet biti velik, jer će na njemu biti gotovo 400 kandidata. Molim ih da se pripreme  u dobro prouče izborne liste kako ih ne bi prestrašila ta velika količina imena i prezimena na sam izborni dan. Molim i mlađe birače da u svojim obiteljima  starijim biračima pomognu da se pripreme za tako veliki listić - rekao je Hojski.   
Od dana objave lista osim što kreće kampanja i izborna promidžba, počinje i nadzor računa za izbornu promidžbu, medijskih troškova i svega onoga što ide po Zakonu o financiranju političkih stranaka, napomenula je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bit će nadzirani i troškovi oglašavanja na društvenim mrežama, ne po odredbi koja tretira medija jer one po hrvatskim zakonima nisu mediji, ali će biti nadzirani kroz tzv. opće troškove. Dakle, svi ugovori gdje su bilo kakvi plaćeni oglasi bit će pod nadzorom - kazala je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS