Obavijesti

News

Komentari 13

EU jača suradnju u području obrane, potpisala i Hrvatska

EU jača suradnju u području obrane, potpisala i Hrvatska

BRUXELLES: U ime Hrvatske zajedničko pismo o namjeri pokretanja Stalne struktuirane suradnje potpisali su ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić i ministar obrane Damir Krstičević

VIDEO

Dvadeset i tri zemlje članice Europske unije, među njima i Hrvatska, potpisale su u ponedjeljak u Bruxellesu dokument o namjeri jačanja obrambene suradnje, što je povijesni dan za europsku obranu.

U ime Hrvatske zajedničko pismo o namjeri pokretanja Stalne struktuirane suradnje (PESCO) potpisali su ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić i ministar obrane Damir Krstičević.

- Ovo je veliki dan za Europu, za jačanje njezinih obrambenih sposobnosti. Hrvatska je odlučila dati doprinos Stalnoj strukturiranoj suradnji, što je u funkciji naših nacionalnih interesa. Kroz sudjelovanje u PESCO-u nama se daje mogućnost za još jače i angažiranije uključivanje hrvatske obrambene industrije, malih i srednjih poduzeća u projekte  opremanja, razvoja i modernizacije, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane dodao je da je Hrvatska već pripremila nekoliko projekata koji su u funkciji jačanja obrambenih sposobnosti EU-a i jačanja sposobnosti Hrvatske vojske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ti se projekti odnose na kibernetičku obranu, zatim tu su projekti u funkciji obavještajnog djelovanja, projekt korištenja bespilotnih letjelica, razni logistički projekti te projekti koji se odnose na medicinsko zbrinjavanje i projekt pomorskog nadzora, rekao je Krstičević.

Damir Krstičević

Kao dobar primjer koristi koje Hrvatska ima uključivanjem u PESCO Krstičević je naveo da je prije mjesec dana hrvatska tvrtka Utilis uz pomoć MORH-a dobila iz europskih strukturnih fondova 600 tisuća eura za projekt simulatora za kibernetički sukob.

- To je jedan dobar primjer i sada želimo da ih bude što više, rekao je Krstičević.

PESCO je oblik suradnje predviđen Ugovorom o Europskoj uniji koji zainteresiranim državama članicama Europske unije omogućuje jačanje obrambene suradnje i obavljanje najzahtjevnijih misija, od sprečavanja sukoba do zadaća borbenih snaga. PESCO predstavlja okvir koji je svojevrsni odgovor Europske unije na novo sigurnosno okruženje, a u koji se nastoji uključiti što veći broj država članica Europske unije.

Cilj tog oblika suradnje je jačanje europskih obrambenih sposobnosti, kroz niz zajedničkih aktivnosti i projekata koji potiču ulaganje u istraživanje te razvoj ključnih sposobnosti koje još nedostaju Uniji. PESCO-u, koji će predstavljati temelj za europsku obrambenu uniju, nije pristupilo pet od 28 zemalja članica - Malta, Portugal, Irska, Danska i Velika Britanija.

Prve tri zemlje još razmatraju hoće li sudjelovati, dok Danska ima izuzeće od sudjelovanja u obrambenoj suradnji jednako kao i Velika Britanija, koja ionako napušta EU.

- Ovo je povijesni dan i početak zajedničkog rada 23 zemlje članice koje su obvezale da će raditi na jačanju sposobnosti i na operativnom djelovanju", rekla je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu poltiku Federica Mogherini.

U Europskoj uniji ističu da je PESCO kompatibilan i komplementaran s NATO-om, ali se u tome vidi i signal da je Europa spremna preuzeti odgovornost za vlastitu obranu ne oslanjajući se samo na NATO.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)
TRAŽILI NOVAC

VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)

BiH - Policija je u četvrtak uhitila troje ljudi iz BiH koji su na TikToku tvrdili da znaju gdje je djevojčica Danka (2), koja je ovog tjedna nestala kod Bora u Srbiji. Uhićeni su na području Hadžića. Naime, trojica muškaraca su tražili 50.000 KM za informacije o nestaloj Danki. Uhićenje je zatražio beogradski Interpol, a odjel za Cyber kriminal locirao je muškarce s pomoću njihove IP adrese. U kuću u kojoj su se nalazili upala je specijalna policija.