Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

'EU ne može stalno odobravati odgodu Brexita svaka 2 tjedna'

Frans Timmermans rekao je za njemački list Die Welt da je EU dosegla limit onoga što može ponuditi Britaniji kada se radi o ustupcima kojima se želi prekinuti pat pozicija oko Brexita

EU flag flutters outside the Houses of Parliament in London
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
2 komentara

Europska unija ne može nastaviti odobravati Velikoj Britaniji dvotjedne odgode Brexita, poručio je u četvrtak potpredsjednik Europske komisije.

Frans Timmermans rekao je za njemački list Die Welt da je EU dosegla limit onoga što može ponuditi Britaniji kada se radi o ustupcima kojima se želi prekinuti pat pozicija oko Brexita.

Britain's opposition Labour Party leader, Jeremy Corbyn speaks in Parliament in London TRAŽE IZLAZ Britanci predlažu zakon kojim bi spriječili "neuredni Brexit"

"Ne možemo zauvijek nastaviti pregovore o Brexitu i uvijek ih odgađati za dva tjedna", rekao je Timmermans. "Britanski parlament sada mora donijeti odluku i konačno reći što London želi".

"Mi imamo obavezu prema građanima EU-a, obavezu da zaštitimo jedinstveno tržište EU-a i da zaštitimo Irsku i principe Unije", dodao je Timmermans.

"Nastavit ćemo to raditi s punom odlučnošću. EU također ima svoje granice. I stigli smo do tih granica", rekao je Timmermans.

European Commission President Juncker addresses the European Parliament in Brussels JUNCKEROVA PORUKA Britanci dobili rok: Potvrdite sporazum ili nema više odgoda

Naglasio je i kako je potrebno da britanska premijerka Theresa May i čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn dođu do dogovora kojim će se prevladati zastoj, stvoren stoga što britanski parlament tri puta nije usvojio sporazum koji su postigli May i EU.

Na zadnjem summitu čelnici EU-a ponudili su Britaniji da do prošlog petka potvrdi Mayin dogovor s EU - što parlament nije učinio - i izađe do 22. svibnja, da predstavi vjerodostojnu alternativu s duljom odgodom izlaska, ili da izađe bez dogovora 12. travnja.

Britanski zastupnici usvojili su u srijedu zahtjev premijerki May da zatraži još jednu odgodu.

EU flag flutters outside the Houses of Parliament in London JOŠ NEMA DOGOVORA Britanska premijerka May želi Brexit s dogovorom 22. svibnja

Ona je prije toga rekla kako želi da se Britaniji dopusti napuštanje Europske unije sa sporazumom 22. svibnja. 

Bilo kakvu novu odgodu s trenutno određenog 12. travnja mora prihvatiti preostalih 27 članica EU-a.

Europski čelnici sastaju se na izvanrednom summitu u Bruxellesu dva dana prije tog roka.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message