Obavijesti

News

Komentari 4

EU suradnja: Strojarstvo smo naučili na praksi u Sloveniji

EU suradnja: Strojarstvo smo naučili na praksi u Sloveniji

Buzetski učenici u okviru projekta Eurasmus+ odlaze u Srednju tehničku školu Kopar koja je opremljena najsuvremenijom opremom, poput CNC i industrijskih robota

VIDEO

Srednja škola Buzet ulaže u znanje svojih učenika pa su tako kroz projekt ERASMUS+ od Europske unije dobili čak oko 600.000 kuna.

Buzetski učenici, točnije njih 52, u okviru tog projekta odlaze u Srednju tehničku školu Kopar koja je opremljena najsuvremenijom opremom, poput CNC i industrijskih robota.
Buzet je godinama pobratimljen s Koprom pa je ova suradnja, kako je rekla Marija Pavletić, ravnateljica buzetske škole, samo nastavak dobre višegodišnje prakse.

- Još od 2013. godine, zahvaljujući Gradu Buzetu, naši učenici odlaze na praksu u Kopar. Tijekom ove i iduće školske godine u Kopru će se učenici, kroz program Erasmus+, ukupno usavršavati četiri puta po 14 dana. Već su dvije grupe učenika boravile u Kopru u sklopu tog projekta i vratili su se puni entizijazma - rekla nam je ravnateljica Marija Pavletić.
U projektu sudjeluju profesori: Margareta Gumilar, profesorica fizike i voditeljica projekta, profesorica engleskog jezika Sanja Pincan, profesorica praktične nastave Irina Kosanović, profesor matematike i informatike Damir Blažević te profesor Mirjan Ritoša iz elektrotehnike i računarstva. I oni su, kao i učenici, oduševljeni kako su prihvaćeni u koparskoj školi. Zadovoljni su znanjem i vještinama koje su usvojili do sada, kao i opremom koju ima koparska škola, a za koju kažu da se u Hrvatskoj može “samo sanjati”.

- U sklopu EU programa Erasmus+ za prošlu godinu naša je škola prijavila projekt pod nazivom CAD/CAM Technologies, vrijedan 78.000 eura. Moramo se pohvaliti da smo na rang ljestvici osvojili visokih 96 od 100 bodova - rekli su nam profesori.
To je prvi veliki projekt koji je buzetska škola uspješno kandidirala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Samo idemo naprijed jer je za naše učenike važno širiti znanja i iskustva, a oni shvaćaju vrijednost koju su dobili tim projektom. Shvaćaju i da je najvažnije cjeloživotno učenje. Naši nastavnici projekt vode na bazi volonterizma, ali nikome od njih nije to teško jer znaju da naši učenici to trebaju i žele - rekla je ravnateljica.Taj će se projekt realizirati tijekom dvije školske godine. Praktična nastava u školi u Kopru uključuje dvotjedni boravak učenika od I. do III. razreda buzetske škole, polaznika smjera tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, i to u pratnji profesora. Raspoređeni su u četiri grupe.

- Naši učenici uče modelirati u računalnom programu SolidWorks, raditi na CNC strojevima, osnove CAD-CAM tokarenja i glodanja u SolidCAM-u, rade na 3D printeru, koriste alat za elektrolučno i plinsko zavarivanje, MIG, MAG i TIG zavarivanje te rade s CNC plazmom za rezanje lima. Upoznali su se i s robotskim elektrolučnim zavarivanjem sa zaštitnim plinom - kažu profesori.

Dodaju da će ovakav način rada i nadogradnje znanja učenicima sigurno kasnije pomoći u pronalasku posla. Slovenski jezik nije im, rekli su, problem s obzirom na to da su u pitanju dva pogranična grada koja usko surađuju.
Prva grupa od 14 učenika bila je na praksi krajem prošle godine, a nedavno se vratila druga grupa od deset učenika. Sljedeću školsku godinu tako će imati priliku napredovati te proširiti znanja i vještine još dvije grupe učenika. Kako smo doznali, učenici su tijekom boravka u Kopru smješteni u hotel nasuprot školi, a dobiju i dvotjedni džeparac.

- S obzirom na to da nisu svi učenici mogli ići u Kopar u okviru projekta, svaki od njih je izdvojio dio svojeg džeparca i učenicima koji su ostali u Buzetu kupili su mali suvenir. To je bio dirljiv trenutak - priznali su profesori koji hvale svoje učenike.

Kako kažu, mala su škola, ali su veliki srcem. Učenik II. razreda, Armin Krivičić, kaže kako mu se u Kopru najviše svidjelo modeliranje i praktični dio.

- Želim poslije srednje upisati fakultet elektrotehnike ili računalstva i siguran sam da će mi ovo što sam naučio u Kopru pomoći - kaže Armin. Tibor Totman je učenik I. razreda i također je bio na praksi u Kopru.

- Nakon što sam prošao edukacije u Kopru znam na koji ću fakultet ići, a to je strojarstvo - kaže nam Tibor.
Leo Fabijančić je učenik III. razreda i drago mu je što su se profesori potrudili i uključili u taj projekt.

- Hvala im od srca što smo im na prvome mjesti te što znaju da nam ovakvi projekti i te kako mogu pomoći u našoj budućnosti - rekao je učenik Leo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina