Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

EU treba investirati milijarde eura za klimatsku neutralnost

Naš je cilj postati prvi klimatski neutralni kontinent s gospodarstvom koje će u potpunosti biti cirkularno. Želimo razvijati nove čiste tehnologije i pomagati građanima u prilagodbi, reko je izvršni potpredsjednik Komisije

REUTERS
Foto: REUTERS/Davor Plukavec/Pixsell
4 komentara

Provedba zelenog plana Europske komisije, koja bi stajala stotine milijarda eura, bi se trebala financirati kombinacijom javnih i privatnih sredstava i pozajmicama, izjavio je u četvrtak izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

- Naš je cilj postati prvi klimatski neutralni kontinent s gospodarstvom koje će u potpunosti biti cirkularno. Želimo razvijati nove čiste tehnologije i pomagati građanima u prilagodbi na nove mogućnosti zapošljavanja i na industrije koje se transformiraju - rekao je Timmermans.

Timmerans je rekao da će u te svrhe trebati investirati 'stotine milijardi eura'. Nova Komisija je borbu protiv klimatskih promjena stavila na prvo mjesto svojih prioriteta te je već za sljedeću srijedu najavila da će objaviti zeleni plan.

Reuters BLIŽI SE TOČKA BEZ POVRATKA Mogu li samiti o klimatskim promjenama izmijeniti svijet?

To je potvrdila i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u srijedu nakon prvog sastanka kolegija povjerenika, kazavši da Europa mora imati vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena te da je ključno pitanje kako će se to financirati.

Stoga će dio zelenog plana biti i prijedlog za uspostavu Fonda za pravednu tranziciju. Iz toga fonda pomoć bi dobivale zemlje i regije koje su u većoj mjeri ovisne o ugljenu.

Šibenik: Na plaži Banj postavljena instalacija koja ukazuje na globalno zatopljenje i štetnost  plastike u moru EU POZIVA: 'Treba nam 'zelena revolucija', klimatski neuspjeh bit će skup'

Cilj je da se sve zemlje članice ostvare klimatsku neutralnost do 2050. Ugljična neutralnost se može postići maksimalnim smanjenjem emisija ugljikova dioksida, dok bi preostali dio bio apsorbiran u šumama, tlu ili kroz tehnološka rješenja.
Zbog nužnosti velikih investicija, predsjednica Komisije je vrlo kritična prema prijedlozima da se smanje izdvajanja u novi sedmogodišnji proračunski okvir za razdoblje 2021-2027.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message