Obavijesti

News

Komentari 34

Euro skočio iznad 7,5 kuna, a HNB intervenirao sa 180 mil. €

Euro je skoči prvi put iznad 7,5 kuna još od 2005. godine. Analitčar Damir Novotny kaže da je to zbog veće potražnje za eurom na domaćem tržištu u zadnje vrijeme

VIDEO

Guverner Željko Rohatinski pustio je na tržište 180,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,499 kuna kako bi stabilizirao tečaj kune prema euru. Obavijestili su o tome javnost priopćenjem u ponedjeljak jer je tečaj skočio na 7,504 kune za jedan euro To je prvi put da je euro ojačao iznad 7,5 kuna još od 2. ožujka 2005. godine. Ovim je potezom HNB povukao 1,35 milijardi kuna s tržišta i tako stabilizirao kunu. To je već druga intervencija središnje banke ove godine. S obzirom da je Rohatinski već više puta izjavljivao da mu je jedan od osnovnih zadaća održavanje stabilnosti kune naspram eura koji utječe na stabilnost čitavog našeg gospodarskog sustava, ovakav potez je bio i očekivan. 

'Tečaj će ostati na stabilnih 7,5 kuna'

Ekonomski analitičar Damir Novotny je pojasnio da je euro ojačao jer se za njim povećala potražnja na domaćem tržištu.

- Banke i velike kompanije imaju veliku potražnju za eurima zbog svojih kredita koje imaju u drugim zemljama. Otuda velika potražnja za devizama. Istovremeno je priljev deviza bio manji od očekivanog, odnosno turistička sezona nije donijela onoliko deviza koliko se očekivalo, pa je zato kuna oslabila – rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novotny smatra da HNB ima dovoljno mehanizama za stabilizaciju kune, prije svega deviznih rezervi, i da će održavati tečaj na stabilnih 7,5 kuna. Iako su se posljednjih tjedan dana pojavili strahovi da će država uskoro morati pripomoći i građanima koji imaju kredite vezane uz eure, Novotny smatra da nema mjesta strahu, jer HNB može izravno utjecati na tečaj eura.

'Ovo nije kao franak, na euro se može utjecati'

Glavni ekonomski analitičar Splitske banke dodaje da nam dospijeva značajni dio inozemnog duga na naplatu pa raste potražnja za devizama, a da istovremeno imamo jako malo stranih investicija s kojima nam izvana izravno stižu devize u zemlju.

- Zato se smanjila ponuda eura na tržištu i bilo je za očekivati da će HNB intervenirati. Postoje najave da bi središnja banka mogla također i smanjiti kunsku likvidnost, a pritom ne smijemo zaboraviti i sve izraženije tenzije na međunarodnom tržištu. Jačanje eura naspram nacionalne valute je pogodilo i susjednu Mađarsku – kazao je Šantić. On se također ne boji divljanja eura i slaže se s kolegom Novotnyjem da HNB ima dovoljno prostora za intervenciju i stabilizaciju kune naspram eura.

- U kreditima vezanim uz švicarski franak situacija je bila drugačija jer je franak jačao naspram eura na vanjskom tržištu na kojem HNB nema utjecaj. Na euro se može utjecati – pojasnio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a