Obavijesti

News

Komentari 275

Berlin stavio Budimpeštu i Beč na crvenu listu: 'Ne idite tamo'

Berlin stavio Budimpeštu i Beč na crvenu listu: 'Ne idite tamo'
3

U posljednja 24 sata zabilježeno je 280 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2103. Šest je osoba preminulo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.30

Svjetska banka: Covid-19 prijeti obrazovanju djece u svijetu

Pandemija covida-19, zbog koje su zatvorene škole, mogla bi izbrisati veliki napredak ostvaren proteklog desetljeća u obrazovanju i zdravstvu, posebice najsiromašnijih zemalja, upozorila je u srijedu Svjetska banka obavljujući godišnji Indeks ljudskog potencijala.

- Ljudski kapital je najvažniji za gospodarsku i financijsku budućnost zemlje - rezimirao je David Malpass, predsjednik Svjetske banke prilikom objave izvješća o Indeksu ljudskog kapitala. 

Taj pokazatelj mjeri razinu koju danas rođeno dijete može dosegnuti za 18 godina na temelju zdravstvenih i obrazovnih usluga zemlje. Ali pandemija bi mogla izbrisati dostignuća ostvarena u zadnjih deset godina.

Djevojčice su ranjivije 

Za mjerenje ljudskog kapitala, Svjetska banka je uzela u obzir tri čimbenika: preživljavanje (hoće li danas rođeno dijete doživjeti školsku dob?), obrazovanje (koliko će trajati njegovo obrazovanje i koja će mu biti postignuća?), zdravstvo (hoće li to dijete zdravo izaći iz školskog sustava, spremno nastaviti školovanje ili kao odraslo otići na tržište rada?). 

Izvješće za 2020. donosi podatke iz 174 zemalja, koje predstavljaju 98 posto svjetskog stanovništva.

- Analiza pokazuje da je prije pandemije većina zemalja stalno napredovala u stvaranju dječjeg ljudskog kapitala, najveće napretke ostvarene u zemljama s niskim primanjima - navode autori. 

Ali oni ističu da je čak i prije učinaka pandemije, dijete rođeno u zemlji s niskim primanjima moglo očekivati da će dosegnuti tek 56 posto svog potencijalnog ljudskog kapitala u odnosu na dijete kojem su dostupne sve razine obrazovanja i zdravstvenog sustava.

Uz pandemiju će se produbiti nejednakosti među djecom.

- Mislimo da više od milijarde djece nije išlo u školu zbog covida-19 - rekao je David Malpass, a to predstavlja milijarde dolara manje zarade zbog smanjenog obrazovanja, prosječno pola školske godine, i moguća napuštanja školovanja. 

Upozorio je da su posebno pogođene djevojčice, što je zabrinjavajuće jer je i prije krize bila izražena nejednakost prilika između djevojčica i dječaka. 

- Osim toga pandemija pojačava opasnosti nasilja nad ženama, rane brakove i tinejdžerske trudnoće, koji ograničavaju mogućnosti obrazovanja i osamostaljenja žena i djevojaka - ističe Svjetska banka. 

David Malpass je naglasio da 80 milijuna djece trenutačno ne prima osnovna cjepiva, pa su izloženija. Svjetska banka je pokrenula programe u najsiromašnijim zemljama kako bi smanjila stopu napuštanja školovanja. 

- Pokušavamo ponovo pokrenuti proces učenja, što uključuje opremu, ponovno otvaranje škola i učenje na daljinu - objasnio je.

Mamta Murthi, zamjenica predsjednika zadužena za pitanja ljudskog razvoja je naglasila da zemlje kojima su otpisani dugovi mogu taj novac preraspodijeliti u obrazovanje djece. Neke zemlje su odlučile povećati poreze na duhan. 

- Želimo smanjiti aktivnosti štetne za ljudski kapital i povećati prihode države - naglasila je.

22.45

Berlin upozorio na putovanja u Beč, Budimpeštu zbog rasta zaraženih

Njemačka savezna vlada upozorila je stanovništvo da ne kreće na nepotrebna putovanja u Beč i Budimpeštu svrstavši austrijsku te mađarsku prijestolnicu u rizično područje zbog rasta broja zaraženih koronavirusom, prenose agencije u srijedu.

- Zbog velikog broja zaraženih, upozoravamo protiv nepotrebnih, turističkih putovanja u saveznu državu Beč - objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu navečer, prenosi agencija dpa. 

Beč je ranije proglašen rizičnim područjem, objavio je njemački epidemiološki Institut Robert Koch. 

Njemački MVP je u srijedu u "crvenu zonu" uvrstio i glavni grad Mađarske Budimpeštu kao što je to nedavno učinio za češku prijestolnicu Prag.

U rizično područje Berlin je svrstao i dijelove Francuske među kojima su i  područje grada Pariza te južna pokrajina Provence-Alpe-Azurna obala kao i otok Korzika. 

Kriterij za svrstavanje nekog područja u rizično je više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana.  Njemačka je nedavno povećala broj upozorenja za putovanja u Bruxelles te dio Hrvatske kao i u Nizozemsku, Rumunjsku te Španjolsku.

Država koja se smatra uzorom u upravljanju pandemijom covida-19 u Europi, Njemačka je zadnjih tjedana suočena s novim rastom infekcija, a smatra se da je to djelomice povezano s povratkom Nijemaca s godišnjeg odmora u inozemstvu, piše agencija AFP.

U srijedu je Institut Robert Koch objavio podatak o 1.901 novozaraženih u 24 sata u Njemačkoj od covida koji je od početka pandemije u toj zemlji izazvao  9.368 smrti.

21.30

SAD bi mogao imati kapacitet od 3 milijuna testova dnevno ovog mjeseca, što bi se moglo popeti i do 135 milijuna testova mjesečno do listopada. Milijun i pol testova bili bi oni brzi, rekao je Admiral Brett Giroir, pomoćnik tajnika za zdravstvo u američkom Ministarstvu zdravstva i socijalnih usluga

20.30

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak otkrio je najnovije stanje s koronavirusom u Hrvatskoj. Samoizolacija će ostati 14 dana, a smanjuje se broj dana izolacije.

Mi smo jučer imali sastanak na kojem smo pomno diskutirali što se u svijetu događa sa dužinom samoizolacije i izolacije. Odlučeno je da će se smanjiti izolacija. Krajem tjedna ćemo donijeti dokument, najvjerojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bi skraćivali. Ona bi ostala 14 dana, rekao je Krunoslav Capak za Dnevnik Nove TV.

Više pročitajte OVDJE.

20.00

Američka vlada u srijedu je objavila da će početi s distribucijom cjepiva za covid-19 unutar jednog dana nakon dobivanja dozvole te da planira mogućnost da ograničen broj doza bude dostupan već krajem ove godine.

Dužnosnici ministarstva zdravstva i obrane u srijedu su se videovezom obratili novinarima, a potom objavili dokumente o planu distribucije koje će poslati saveznim državama i lokalnim zdravstvenim dužnosnicima.

Vlada će saveznim državama dodijeliti cjepiva na temelju preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, vezano za posebno ugrožene skupine. Očekuje se da će u njih biti uključeni i zdravstveni radnici.

U tom dokumentu piše i kako će "ograničen broj doza cjepiva za covid-19 biti dostupan početkom studenog 2020. ako ga Agencija za hranu i lijekove do tada odobri", a da će se zaliha značajno povećati iduće godine.

Dužnosnici su poručili i da rade na tome da cjepivo bude besplatno za pacijente.

Komentari 275