Obavijesti

News

Komentari 86

'Europi sam već rekla da Vlada onemogućuje rad Povjerenstva'

'Europi sam već rekla da Vlada onemogućuje rad Povjerenstva'
3

TRAŽI POMOĆ Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković od antikorupcijske agencije traži da se umješa kako bi prestali pritisci od Plenkovićeve vlade

VIDEO

Nedavno ste GRECO-u uputili pismo u kojemu se žalite da vam Vlada onemogućuje normalan rad. Što očekujete od GRECO-a, hoće li vam pomoći?

Povjerenstvo se obratilo evaluacijskom timu GRECO-a koji je bio u Hrvatskoj u proljeće ove godine te je tad održan sastanak i s predstavnicima Povjerenstva. U dopisu je to tijelo informirano o aktualnim događanjima, tu prije svega mislim na nedostavljanje dokumentacije u predmetu Helsinki, unatoč zakonskoj obvezi, te na stalne političke pritiske koji su kulminirali konferencijom za novinare samoga premijera nakon odluke Povjerenstva u slučaju Pokaz. Činjenica je da su s najviših pozicija u državi dolazili komentari da radimo izvan zakonskih okvira, da smo politički instrumentalizirani i da želimo nanijeti određenim osobama političku štetu. Takve izjave sigurno štete neovisnom tijelu kao što je Povjerenstvo i otežava nam rad. Od GRECO-a očekujemo da navedeno uvrsti u izvještaj za Hrvatsku koji bi trebao biti na dnevnom redu u prosincu ove godine.

'Radit ćemo kao prije, premijer je sve to mogao reći i kod nas'
'Radit ćemo kao prije, premijer je sve to mogao reći i kod nas'

Činjenica je da je GRECO do sada uputio nekoliko preporuka Hrvatskoj, ali ni jedna nije provedena. Ima li stoga smisla vaša pritužba?

Mislim da je GRECO važno tijelo i da je nužno da međunarodne institucije budu obaviještene o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj, tim više što se svako malo najavljuje novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa te je važno da se istim ne oslabi djelovanje ovoga tijela. I Europska komisija je jako zainteresirana za navedeni Zakon, što se moglo vidjeti i kroz uvjete koje moramo zadovoljiti kako bismo ušli u Schengen. U tom dokumentu jasno je naglašeno da je Povjerenstvo potrebno jačati.

Recite nam kako vam je onemogućen rad?

Prvenstveno, jako je loša poruka kad vam premijer i članovi Vlade ne žele dostaviti dokumentaciju, iako ih Zakon na to obvezuje. To nije samo problem zbog predmeta koji ne možemo voditi, jer nemamo potrebne dokumente za utvrđivanje relevantnih činjenica, nego i zbog poruke koja se šalje prema drugim dužnosnicima. Ako dokumentaciju ne mora dostavljati premijer, zašto bih ja, logično je pitanje. S druge strane, sigurno da prozivanje i najava izmjena zakona koji će nam srezati ovlasti isto tako čine jedan pritisak koji nam u ovom poslu nije potreban.

'Slučaj Helsinki bit će žalostan presedan. Neću dati ostavku...'
'Slučaj Helsinki bit će žalostan presedan. Neću dati ostavku...'

Što prema vašem mišljenju najviše smeta premijeru Plenkoviću kod rada Povjerenstva?

Ne znam, to biste trebali njega pitati.

Jeste li možda dobivali prijetnje od strane naših dužnosnika?

Ne, nikad nisam dobila nikakvu prijetnju ni od strane dužnosnika ni od bilo koga drugoga.

Imate li dojam da su vladajući odahnuli kad su se riješili Dalije Orešković, a kad je došla jednako temeljita Nataša Novaković da su na kraju požalili?

Ako je suditi prema javnim istupima vladajućih, reklo bi se da nisu zadovoljni načinom na koji Povjerenstvo radi, i to u određenim predmetima u kojima su stranke visoki dužnosnici. S druge strane, rekla bih da Povjerenstvo radi dobar posao. Možda im neke odluke nisu po volji, no ako smatraju da odluka nije dobra, mogu pokrenuti upravni spor. Mislim da je interes društva da tijela kao Povjerenstvo jačaju.

'Ne možemo razmatrati putne naloge objavljene u medijima'
'Ne možemo razmatrati putne naloge objavljene u medijima'

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca